Data publicării:

Ambasasdorul României la ONU, semnal de alarmă privind acțiunile Rusiei față de centralele nucleare din Ucraina

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Rusia se pregătește să arunce în aer centrala nucleară Zaporojie? Răspunsul șefului Rosatom. "Trebuie să fii complet idiot" / Foto: Pixabay
Rusia se pregătește să arunce în aer centrala nucleară Zaporojie? Răspunsul șefului Rosatom. "Trebuie să fii complet idiot" / Foto: Pixabay
Ambasadorul României la ONU, Cornel Feruță, a tras un semnal de alarmă privind acțiunile Rusiei față de centralele nucleare civile ucrainene.

Acţiunile Federaţiei Ruse faţă de centralele nucleare civile ucrainene, culminând cu ocuparea şi militarizarea, în premieră într-un conflict armat, a unei centrale nucleare, cea de la Zaporijia, rămân profund îngrijorătoare, a declarat ambasadorul României la ONU, Cornel Feruţă.

Diplomatul român a subliniat că "aceste acţiuni, alături de continuarea atacurilor asupra infrastructurii critice a Ucrainei, cresc gradul de risc al unui accident sau incident nuclear la aceste centrale, punând în potenţial pericol populaţia civilă din Ucraina şi din statele vecine, deopotrivă".

În contextul în care pe 26 septembrie Adunarea Generală a ONU marchează, pentru al zecelea an consecutiv, Ziua internaţională pentru eliminarea totală a armelor nucleare, ambasadorul Cornel Feruţă susţine că "proferarea de ameninţări nucleare, o constantă a retoricii Federaţiei Ruse de la începutul agresiunii împotriva Ucrainei, este inacceptabilă din partea unui membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, în contradicţie cu linia agreată şi promovată de cele cinci state posesoare de arme nucleare recunoscute de Tratatul de neproliferare a armelor nucleare (NPT) - un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie niciodată purtat".

Ambasadorul României la ONU afirmă că s-a ajuns în prezent "într-un punct de inflexiune în care, cu atât mai mult, retorica şi acţiunile nucleare iresponsabile trebuie să înceteze".

"În actualul context internaţional, avem nevoie de o revenire la responsabilitate în domeniul nuclear, care să răspundă atât provocărilor prezentului, cât şi oportunităţilor viitorului, asigurând fundaţia unei dezvoltări sustenabile a energiei nucleare în beneficiul tuturor, în afara spectrului apocalipsei nucleare.

România continuă să subscrie dezideratului unei lumi fără arme nucleare, în conformitate cu obiectivele NPT, şi unui proces de dezarmare nucleară, gradual şi pragmatic, care ia în considerare contextul global de securitate şi asigurarea unei securităţi nediminuate pentru toate statele", a mai declarat Cornel Feruţă în interviul acordat Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel