Ambasadorul Igor Prokopciuk, primit la MApN. Dîncu a condamnat aşa-zisele referendumuri
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, l-a primit pe ambasadorul Ucrainei în România, Igor Prokopciuk.
Ministrul Apărării Naţionale l-a primit, miercuri, pe ambasadorul Ucrainei în România, Igor Prokopciuk, context în care a transmis poziţia României privind caracterul inacceptabil al deciziei Rusiei de a susţine organizarea de referendumuri în regiunile ocupate, transmite MApN.
Ministrul Vasile Dîncu a evidenţiat, la întâlnirea de la sediul MApN, susţinerea fermă pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a statului ucrainean. Agenda discuţiilor a vizat aspecte de actualitate şi evaluări privind războiul din Ucraina, precum şi stadiul sprijinului acordat ţării vecine în format multidimensional, incluzând ajutor umanitar, politic, diplomatic şi economic. Ministrul a reasigurat privind implicarea deplină a României în sprijinirea Ucrainei. El a amintit sprijinul oferit celor peste 2,3 milioane de refugiaţi care au intrat pe teritoriul statului român de la declanşarea războiului, funcţionarea hub-ului umanitar de la Suceava încă din luna martie a acestui an, cât şi suportul acordat în criza exportului de cereale.
Citește și...
Cauzele care au dus la referendumurile din Ucraina. Hartmann: Putin a profitat de acest proces istoric neclarificat! Lugansk a fost secesionist încă din 1991
H. D. Hartmann, analist de politică externă, a explicat care au fost problemele din teren, în special din regiunea Lugansk, care au cauzat ocuparea de către Federația Rusă și referendumurile care s-au desfășurat în sudul Ucrainei:
„Există o istorie foarte vagă și foarte neînțeleasă încă din 2014. Acele regiuni au început frământările naționalist-secesioniste încă din 2014, când ele nu au recunoscut Maidanul. Problema fundamentală este că din 2014 până în 2022 s-a lucrat în favoarea Rusiei. Nimeni nu a clarificat ce vor cei 10 milioane de ruși din Ucraina. Că ne place, că nu ne place, sunt 10 milioane de rusofoni cărora încetul cu încetul li s-au luat din drepturi, la fel cum li s-au luat și românilor, ungurilor și polonezilor din Ucraina.
Drama este că acești ani au acumulat o tensiune ideologică și propagandistică atât de încâlcită încât nimeni nu mai știe care este adevărul. În baza acestui non-adevăr istoric, Vladimir Putin face această așa-zisă operațiune militară care, de fapt, este o invazie a unei țări suverane.
Luganskul era secesionist încă de când s-a format Ucraina, din 1991. Nu e o noutate, noi am tot acoperit aceste mici regiuni, dar Luganskul reprezintă 23.000 de kilometri pătrați. Sunt 4 milioane de rusofoni acolo, iar lor nimeni nu le-a spus nimic decât că trebuie să învețe ucraineana dintr-o dată, trebuie să nu mai existe Rusia... Cum să-i spui așa ceva? Sunt lucruri care s-au adunat într-un proces istoric neclarificat, iar în baza acestei neclarificări, Putin a început mitologia cu mama Rusie care își adună...”, a spus, la DC News, la emisiunea Geostrategica, analistul de politică externă H. D. Hartmann.
Continuarea declarațiilor, AICI!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News