Ambasadorul Gabriel Gafița lansează un nou roman - „Privind în aceeași direcție împreună"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu 
WhatsApp
Ambasadorul Gabriel Gafița lansează un nou roman - „Privind în aceeași direcție împreună
Ambasadorul Gabriel Gafița lansează un nou roman - „Privind în aceeași direcție împreună
„Privind în aceeași direcție împreună”, este noul roman publicat de Gabriel Gafița. Cartea a apărut la editura Cavallioti, anul trecut. Lansarea va avea loc în data de 29 martie, ora 17, în Sala de Consiliu a Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, strada Boteanu, nr 1.

„Romanul surprinde povestea de dragoste dintre doi bărbați. Cititorul va descoperi, poate spre surprinderea sa, că diferențele între iubirea homosexuală și una heterosexuală sunt nesemnificative: intensitatea sentimentului este aceeași, intrigile, comportamentele, conflictele, scuzele și pretextele sunt asemănătoare, suferința rupturii este comparabilă, fericirea sentimentului ajuns la împlinire atinge aceleași minunate înălțimi.

Ce diferă atunci? Percepția socială, dificultatea acceptării unei diversități care uneori provoacă, alteori solidarizează, cel mai adesea surprinde, dar niciodată nu dezamăgește. 

Cei doi protagoniști ai acestei povestiri de dragoste s-au format în epoci diferite și au viziuni diferite despre cum trebuie promovată propria opțiune și orientare în spațiul public: printr-o atitudine discretă, orientată spre intimitate și relație directă cu partenerul, sau printr-o atitudine militantă, prin acțiunea în stradă și prin atacarea frontală a vechilor judecăți și concepții conservatoare. Cum trebuie să se impună acceptarea diversității opțiunilor sexuale, se întreabă eroii cărții: prin persuasiune și argument, sau prin forțarea, violentă dacă e nevoie, a reacției pozitive? 

De asemenea, romanul propune o temă, nu dă un verdict. El nu este o pledoarie nici pro, nici contra iubirii homosexuale, ci, așa cum existe nenumărate povestiri de dragoste, prezintă una din multiple variante posibile, de data aceasta sub semnul curcubeului. Lectura este una alertă, în care momentele satirice alternează cu cele dramatice, într-un decupaj scurt și concentrat, ca de scenariu cinematografic. 

Pe măsura avansării în acțiunea romanului, cititorul va descoperi și sensul titlului Privind în aceeași direcție împreună, pe care, citind aceste rânduri, cu siguranță nu îl bănuiește și poate chiar îl contrariază” anunță textul de prezentare al romanului. 

Despre Gabriel Gafița


S-a născut la 4 martie 1952, la București. Este fiul editorului și istoricului literar Mihai Gafița.
În 1991 a intrat în Ministerul Afacerilor Externe, unde a ocupat diverse funcții, de la referent până la secretar de stat, acoperind majoritatea domeniilor de activitate diplomatică și fiind angajat în mai multe proiecte de politică externă. Tot din 1991 a fost consilier cultural la Ambasada României în Marea Britanie, apoi ambasador în Canada, Malaysia, Portugalia, Peru, țară de unde a revenit la sfârșitul lui 2020, încheindu-și cariera diplomatică. 

Este membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1976. A debutat cu proză în revista „Amfiteatru” din București în 1968 și editorial cu un volum de proză scurtă, intitulat „Moartea măștilor” (1971). 

Două romane scrise în anii ’80 i-au fost respinse de cenzură, dar au apărut în 1991, „Martiriu Parțial” și respectiv 1995, „Schiță de portret pentru cap de familie”. 

Între anii 1972-1991 a tradus mai multe romane și volume de proză ale unor scriitori englezi, francezi, germani, danezi, precum: Joseph Conrad, Karen Blixen, Malcom Bardbury etc. 

Organizatorii anunță că la evenimentul din 29 martie, invitat special va fi doamna prof. univ.dr Liliana Popescu, Directorul Institutului Diplomatic Român. 

2. Ambasadoru... (ambasadorul-gabriel-gafita-lanseaza-un-nou-roman---prc-e2prc-80prc-9eprivind-in-aceeasi-directie-impreuna-1_37172700.jpg)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel