Ambasadoarea Franţei: Nu este cazul ca România să fie văzută ca noua Europă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Ambasadoarea Franţei a făcut noi declarații despre aderarea României în Spațiul Schengen.

Ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Laurence Auer, a declarat vineri, la o dezbatere, că nu este cazul ca, la Paris, România să fie văzută ca noua Europă, scrie Agerpres.

Ea a participat online la dezbaterea "Cealaltă Europă? Rezilienţă şi asertivitate în regiunea noastră" - conferinţă internaţională organizată de Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, cu sprijinul Fundaţiei "Black Sea Trust for Regional Cooperation".

"Mă bucur că m-aţi invitat să vorbesc de 'cealaltă Europă'. Împărtăşesc complet viziunea dumneavoastră că nu este cazul ca, la Paris, de exemplu, România să fie văzută ca noua Europă. Nu trebuie să fie văzută ca o ţară nou-venită. Celebrăm 15 ani de când România a aderat la UE şi sper să schimbăm, în timpul preşedinţiei franceze (a Consiliului UE - n.r.), în contextul efortului mare pentru pregătirea acesteia, imaginea pe care România o are în Franţa", a spus Auer.

"România va rămâne o ancoră a stabilităţii"



La rândul său, Alina Inayeh, director al Black Sea Trust for Regional Cooperation of the German Marshall Fund of the United States, a vorbit de recentele polarizări din spaţiul european.

"Văd această polarizare nu doar când este vorba de Europa liberală versus Europa iliberală, văd dihotomia aceasta şi atunci când este vorba de Europa care este protejată de NATO şi UE, căci este parte din NATO şi UE şi Europa care nu este încă parte din NATO şi UE", a adăugat ea.

Consilierul prezidenţial Luminiţa Odobescu a vorbit inclusiv despre rolul României în regiune.

"Din punctul nostru de vedere, România va rămâne o ancoră a stabilităţii, promotoare a integrării regionale mai strânse, a consolidării rezilienţei, a apărării valorilor democratice atât domestic, cât şi regional. Vom susţine fără ezitare preşedinţia franceză, care este dedicată acestor scopuri", a afirmat oficialul român.

Conferinţa "Cealaltă Europă?" are loc vineri şi sâmbătă. 

Cum rămâne cu "în şase luni vom depune toate eforturile pentru extinderea Spaţiului Schengen, primind şi România"

Totul vine după ce, zilele trecute, ambasadoarea Franţei a declarat că "în şase luni vom depune toate eforturile pentru extinderea Spaţiului Schengen, primind şi România".

Ea a fost prezentă la o conferinţă ce a marcat preluarea de către Franţa a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene pentru următoarele şase luni. Alături de ea au fost ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu şi şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Ramona Chiriac.

"În aceste şase luni vom depune toate eforturile pentru a contribui la extinderea Spaţiului Schengen, primind alături de noi şi România", a afirmat diplomatul francez. Laurence Auer a vorbit de faptul că ţara noastră îndeplineşte deja condiţiile tehnice pentru includerea în Spaţiul Schengen.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel