Amazon vrea să extindă reţeaua de sateliţi. Concurenţă pentru SpaceX
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Amazon a cerut permisiunea pentru lansarea a peste 4500 de sateliţi. 

Compania Kuiper Systems LLC, deținută de Amazon a cerut autorităților de reglementare din SUA permisiunea de a lansa încă 4.538 de sateliți care i-ar consolida prezența în spațiu, în încercarea de a concura cu SpaceX a lui Elon Musk pentru a obține clienți pentru servicii de bandă largă din spațiu.

Bloomberg precizează că, dacă va primi aprobarea, Kuiper ar ajunge la un total de 7.774 de sateliți, conform unui dosar depus joi la Comisia Federală pentru Comunicații.

Concurenţă pentru SpaceX

Kuiper și Space Exploration Technologies Corp. a lui Musk au cereri depuse la FCC pentru flote de sateliți pe orbita joasă a Pământului. Companiile s-au confruntat în ultimele luni, Amazon susținând că SpaceX nu a îndeplinit cerințele de reglementare. SpaceX a respins criticile ca fiind irelevante.

SpaceX s-a impus ca lider în domeniul spațial, după ce a lansat cel puțin 1.700 dintre sateliții săi de bandă largă Starlink și are în plan alte mii de sateliți.

Amazon.com a obținut anterior aprobarea FCC pentru 3.236 de sateliți și spune că va lansa doi sateliți prototip la sfârșitul anului viitor.
OneWeb, cu sediul la Londra, construiește o flotă de 648 de sateliți. La 3 noiembrie, Boeing Co. a obținut permisiunea FCC pentru o flotă de 147 de sateliți de comunicații, scrie Mediafax. 

Numărul mare de sateliţi, problemă pentru astronomi

Megaconstelaţiile de sateliţi aflate pe orbita terestră reprezintă o problemă din ce în ce mai gravă pentru astronomia secolului XXI din cauza poluării luminoase pe care o produc, împiedicând derularea de observaţii astronomice de mare precizie, condiţii în care sunt necesare noi norme care să-i protejeze pe astronomi pentru că reglementările existente au fost rapid depăşite de dezvoltările tehnologice din domeniul sateliţilor, conform unui nou raport, transmite vineri Space.com.

Raportul, dat publicităţii săptămâna trecută de Societatea Astronomică Americană (American Astronomical Society - AAS), însumează concluziile unui workshop dedicat denumit SATCON 2, ce s-a desfăşurat în luna iulie a acestui an, relatează Agerpres.

Conform concluziilor, industrializarea spaţiului, adusă de constelaţii formate din numeroşi sateliţi, mici şi ieftini, pentru transmiterea internetului, aşa cum este proiectul Starlink al companiei lui Elon Musk, SpaceX, se află în punctul dincolo de care va transforma complet cerul nopţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel