”Am muncit în tăcere 30 de ani”. Funcționarii publici din Senat, protest pentru salarii mai mari
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Inquam Photos / Saul Pop
Foto: Inquam Photos / Saul Pop
Funcționarii publici din Senat au protestat pentru salarii mai mari, 

Luni, au protestat aproximativ 100 de funcționari publici din Senat în foaierul din fața sălii de plen.

O creștere a salariilor cu 20% este principala revendicare, respingând oferta Guvernului de majorare salarială cu 10% în două etape.

Aceștia susțin că din 2019 până în prezent inflația a fost de 40%, salariul mediu net național a crescut cu 51,7%, iar salariul lor a crescut cu doar 16,4%.

„Între 5.500 şi 6.500 lei sunt veniturile nete pentru un consilier parlamentar cu 25 de ani vechime. În 2017 au fost majorări salariale şi în 2023, dar atunci a fost pentru toţi bugetarii o creştere de 5% (...) Gândiţi-vă ce înseamnă o virgulă nepusă la locul ei!”, a precizat unul dintre funcţionari, referindu-se la munca lor.

Printre mesajele afişate de angajaţii Senatului se numără: ”Muncim pe datorie, ruşine să vă fie!”,”Nu suntem funcţionari de lux!”, ”Vrem echitate salarială”, ”Şi noi avem copii. Vrem salarii decente!”, ”Salariu conform cu importanţa instituţiei în statul de drept”, ”Am muncit în tăcere 30 de ani”, ”Nu cerşim pomană!”, ”Vreme bună, vreme grea/ Tot mai greu în ţara mea!”.

Protest spontan, nu grevă

„Suntem doar o mică parte aici, tocmai pentru a asigura, în continuare, desfăşurarea activităţii Senatului. Nu suntem în grevă. E un protest spontan, nu este organizat de sindicat”, a explicat un alt consilier parlamentar de la Senat.

Senatoarea Diana Iovanovici-Şoşoacă i-a îndemnat să îşi continue protestul şi le-a promis că îi va reprezenta la masa negocierilor, dacă îi vor solicita acest lucru. "Fără voi Senatul ăsta nu merge! , a spus Şoşoacă, în timp ce se îndrepta spre sala de plen.

„Suntem într-o ţară bogată în care doar unii trăiesc bine şi o mare parte dintre români au de suferit. Nu este echitabil. Cred că ar trebui să se înţeleagă că suntem oameni, nu nişte resurse umane. Am fost oameni de bună credinţă. Am fost la vot. (...) Decizia trebuie să fie în favoarea acestui popor, a tuturor românilor. Să ţină cont de cei care i-au votat. Munceşti, îţi îndeplineşti atribuţiile, dar trebuie să se înţeleagă că în ţara asta oamenii trebuie să trăiască decent, pentru că se poate, dacă se vrea. Dacă noi am acordat încredere, ei trebuie să îşi respecte promisiunile făcute”, a adăugat o altă funcţionară, conform Agerpres.

Au fost anunțate proteste și marți de către funcționarii parlamentari de la Senat, împreună cu colegii lor de la Camera Deputaților, în fața plenului de la Cameră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel