ALRO Slatina riscă să se închidă la sfârșitul anului. Peste 2000 de angajați ar urma să intre în șomaj
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Colosul industrial ALRO Slatina riscă să se închidă din cauza prețului la energie.

Mii de  oameni riscă să rămână fără un loc de muncă din cauza prețului la energie care a crescut semnificativ în această perioadă. În acest moment, în cadrul fabricii de aluminiu ALRO Slatina, își desfășoară activitatea 2000 de persoane, iar 700 de oameni sunt deja în șomaj.

Sindicaliștii susțin că dacă nu vor găsi să cumpere energie electrică la un preț mai mic sau măcar decent, până la finalul acestui an 1500 de muncitori vor fi disponibilizați iar ALRO Slatina își va închide de tot activitatea până la sfârșitul lunii mai 2023. Dacă situația se va înrăutăți și nu vor găsi sprijin din partea statului, ALRO Slatina își va opri activitatea mult mai devreme, mai exact la finalul acestui an, relatează România TV.

1. Sursa foto... (alro-protest_74551000.jpg)

Descriere foto: Protest organizat de Sindicaliștii de la Alro Slatina, în fața sediului Ministerului Energiei (Agerpres)

În prezent, la ALRO Slatina mai funcționează doar 2 hale de electroliză dintr-un total de 5. Recent, o altă fabrică a acestui grup, Alum Tulcea, a fost închisă. În urmă cu câteva zile, sute de oameni din cadrul companiei ALRO Slatina au protestat în fața Ministerului Energiei cerând demisia ministrului Virgil Popescu, pe care îl consideră vinovat pentru situația dezastruoasă a fabricii.

Citește și:

Protest în faţa Ministerului Energiei condus de Virgil Popescu. Angajaţii din industria metalurgică neferoasă: Se vor închide fabricile!

Angajaţi din industria metalurgică neferoasă protestează, vineri, de la ora 11:00, în faţa sediului Ministerului Energiei. Aceștia solicită ”stoparea creşterii necontrolate a preţului la energie electrică şi gaze naturale, care duce la închiderea de societăţi din metalurgia românească, mare consumatoare de energie electrică şi gaze, şi implicit la desfiinţarea locurilor de muncă”.

Sindicaliștii solicită „măsuri imediate” pentru sprijinirea industriei cerând un „un mecanism de reglementare a pieţei pe termen scurt, deoarece toată populaţia din România va fi afectată, facturile vor creşte considerabil, oamenii  nemaiputând face faţă scumpirilor exagerate”.

Protestatarii cer ministrului de resort şi Guvernului să intervină ”pentru a stopa creşterea necontrolată a preţului la energia electrică şi gaze atât pentru consumatorii industriali, cât şi pentru consumatorii casnici, prin luarea de măsuri concrete de ajutor”, fiind nemulţumiţi de politica Executivului în domeniul energiei, atrăgând atenţia asupra faptului că, din cauza tarifelor mari la electricitate şi gaz, tot mai multe companii mari din industria metalurgică sunt nevoite să închidă din activităţi.

La manifestația de vineri sunt aşteptaţi reprezentanţi ai Federaţiei Sindicatelor din Metalurgia Neferoasă şi ai Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor Metarom, care are în componenţa sa sindicate de la societăţile: Liberty Galaţi, Alro Slatina, Silcotub Tenaris Zalău, Donalam Călăraşi, Industria Sârmei Câmpia Turzii, Arcelor Mittal Hunedoara, Arcelor Mittal Roman, Oţelinox Târgovişte, TMK Artrom Slatina, Donalam Târgovişte, Donasid Călăraşi.

„În acest moment Alro Slatina a închis 60% din electroliză abandonând planurile de revenire la capacitate maximă, fiind nevoiţi să trimitem sute de angajaţi în şomaj tehnic, precum şi disponibilizări ale personalului angajat închizând chiar şi Alum Tulcea, fiind nevoiţi să cumpărăm alumină din import pentru cele 2 hale rămase deschise în Alro Slatina. Potrivit documentului citat, de activitatea SC Alro şi Alum Tulcea depind aproximativ 20.000-30.000 de locuri de muncă.”, au mai transmis sindicaliștii.

Producătorul de aluminiu Alro Slatina se va închide de tot până în luna mai a anului viitor, a afirmat, vineri, Constantin Popescu, preşedintele sindicatului Aluministul. Peste 100 de sindicalişti din cadrul companiei au pichetat vineri sediul Ministerului Energiei, cerând demisia ministrului de resort, Virgil Popescu, pe care îl consideră vinovat pentru situaţia fabricii.

'Am fost anunţaţi că Alro se va închide de tot până în luna mai. Am avut discuţii cu acţionariatul şi ne-au spus că nu sunt variante. Sunt 2.200 de angajaţi acum la Alro, toţi vor intra în şomaj. Probabil vom ajunge asistaţi social cu toţii', a spus Popescu.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel