Alocaţiile copiilor ar trebui să crească din februarie 2023. Câţi bani în plus vor primi părinţii
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Alocaţiile copiilor ar trebui să crească din februarie 2023. Câţi bani în plus vor primi părinţii / Foto: Pixabay
Alocaţiile copiilor ar trebui să crească din februarie 2023. Câţi bani în plus vor primi părinţii / Foto: Pixabay
Alocaţiile pentru copii ar trebui să crească cu aproape 14% din februarie 2023. 

Din ianuarie 2023, valoarea alocațiilor de stat pentru copii se indexează anual, automat, cu valoarea anuală a inflației. În acest an, alocațiile copiilor ar trebui să crească cu aproape 14%, valoarea inflației anunțate de Institutul Național de Statistică (INS) pentru 2022, scrie Ziarul de Iași.

Prin OUG 126/2021 s-a stabilit că, "începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației".

INS a anunțat pentru anul 2022 o rată a inflației de 13,8%, ceea ce înseamnă că și alocațiile copiilor ar trebui să crească cu aceeași valoare. 

Câţi bani în plus ar trebui să primească părinţii

Astfel, începând din februarie 2023, alocațiile primite pentru copii ar trebui să fie de:

- 683 de lei - pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau de până la trei ani, în cazul copiilor cu dizabilități);

- 277 de lei - pentru copiii cu vârsta între doi și 18 ani (precum și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale);

- 683 de lei - pentru copiii cu dizabilități cu vârsta între trei și 18 ani.

Dacă din calculul valorii alocației de stat pentru copii rezultă fracțiuni în bani, potrivit regulilor actuale, cuantumul se rotunjește la leu în favoarea beneficiarului. În situația în care, în urma indexării, rezultă un cuantum mai mic decât cel acordat, atunci se menține valoarea în plată, potrivit avocatnet.ro.

Valorile alocațiilor din 2022

Alocațiile din 2022 au avut următoarele valori: 

- 600 de lei - pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau de până la trei ani, în cazul copiilor cu dizabilități) şi pentru copiii cu vârsta cuprinsă între trei ani și 18 ani, în cazul copilului cu dizabilităţi

- 243 de lei - pentru copiii cu vârsta între doi și 18 ani (precum și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale).

"Am convenit, de asemenea, ca alocațiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflației", declara premierul Nicolae Ciucă, indicând astfel că termenul pentru aplicarea măsurii cuprinse în OUG 126/2021 nu se schimbă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel