Se schimbă modul de acordare a alocațiilor. Proiectul de lege a primit votul senatorilor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Iată ce se schimbă la legea care reglementează condițile de acordare a alocațiilor de stat pentru elevi!

Aproximativ 3.600.000 de copii din România primesc alocație de stat, cu o medie de aproximativ 340 de lei pe beneficiar. Un proiect de lege propus de PSD, adoptat tacit de Senat, urmează să modifice modul în care se acordă aceste alocații.

În luna martie a acestui an, valoarea totală a alocațiilor a depășit 1,224 miliarde de lei, potrivit datelor centralizate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS). Suma medie plătită pe beneficiar a fost de 336,5 lei. În total, 3.639.314 de copii au beneficiat de acest ajutor, cu cei mai mulți beneficiari înregistrându-se în București (371.632), precum și în județele Iași (200.704), Suceava (137.824), Constanța (126.804), Bacău (125.047) și Cluj (124.587). La polul opus, județele cu cel mai mic număr de copii care primesc alocații sunt Tulcea (33.598), Caraș-Severin (37.515), Covasna (38.144) și Mehedinți (38.847). Suma medie plătită a avut cea mai mare valoare în judeţele Botoşani (343,13 lei), Ilfov (340,78 lei), Caraş-Severin (342,09 lei) şi Cluj (340,32 lei).

Alocația se acordă copiilor cu vârsta de până la 18 ani, precum și tinerilor care au împlinit 18 ani dar care încă studiază, până la finalizarea liceului sau, după caz, a școlii profesionale. Acest sprijin este oferit și tinerilor cu dizabilități care urmează un program de învățământ preuniversitar, până la împlinirea vârstei de 26 de ani.

”Alocația de stat pentru copiii în vârstă de până la 18 ani se acordă pe bază de cerere completată și semnată de reprezentantul legal al copilului, însoțită de originalul și copia certificatului de naștere al copilului și a actului de identitate al reprezentantului legal (părinte, turore etc.), precum și de alte documentele din care să rezulte situația juridică a copilului față de reprezentantul legal, sau alte documente justificative”, a precizat într-un comunicat de presă Flaviu Cozuc, directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Alba.

Condițiile de acordare a alocațiilor se modifică

Un proiect inițiat de PSD propune ca alocațiile să fie plătite începând cu ziua nașterii copilului, în loc de luna imediat următoare, așa cum se întâmplă în prezent.

„Ţinând cont de prevederile constituţionale referitoare la egalitatea în drepturi şi garantarea alocaţiei de stat, se impune ca plata drepturilor cuvenite să se facă începând cu ziua naşterii copilului. Practic, dacă un copil s-a născut pe 1 iunie, iar altul pe 30 iunie, ambii copii vor primi alocaţia cu data de 1 iulie, ceea ce privează copilul de aproape o lună de zile de a beneficia în condiţii de egalitate de dreptul la alocaţie de stat”, se arată în expunerea de motive a proiectului iniţiat de deputatul PSD Vasilică Toma.

Proiectul pentru modificarea alin. (4) al art. 6 din Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii urmează să fie supus votului în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel