Adevărul despre zahăr
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Adevărul despre zahăr / Foto: Pixabay, de Myriams-Fotos
Adevărul despre zahăr / Foto: Pixabay, de Myriams-Fotos
Află în articol adevărul despre zahăr.

Cei mai mulți dintre noi se gândesc la zahăr ca la praful alb pe care le adăugăm în cafea sau la chestiile dulci care fac ca prăjiturile să aibă un gust atât de bun. Dar zahărul are multe forme și se ascunde adesea și în alimente aparent sănătoase. Zaharul este practic un carbohidrat. Pe lângă zahărul rafinat, procesat pe care îl cumpărați pentru copt, alimentele sănătoase precum fructele, laptele și chiar unele legume (porumb, cartofi, mazăre) sunt, de asemenea, surse de zaharuri naturale, scrie healthyfood.com. Cu atâtea discuții zgomotoase despre zahăr, vă prezentăm faptele.

Alimente care conțin zaharuri


Fructele, legumele și cerealele integrale sunt o parte importantă a unei diete sănătoase, astfel încât zaharurile naturale din aceste alimente nu sunt cele pentru care trebuie să vă faceți griji. Asta pentru că alimentele naturale integrale sunt, de asemenea, o sursă valoroasă de vitamine, minerale, antioxidanți și fibre. De asemenea, aceste alimente nu provoacă cariile dentare, așa cum o fac alte zaharuri. De asemenea, durează mai mult să pătrundă în fluxul tău de sânge, așa că sunt mai puțin probabil să provoace creșteri ale zahărului din sânge și scăderi bruște care pot face ravagii cu starea ta de spirit, nivelurile de energie și pofta de mâncare.

Pe de altă parte, zaharurile adăugate (zahărul alb, mierea, siropurile și chiar sucul de fructe) sunt mai mult o problemă de sănătate. Sunt cunoscute sub denumirea de "zaharuri libere" deoarece nu au perete celular și țâșnesc în fluxul sanguin provocând creșteri de energie. De asemenea, le lipsesc nutrienții. Ele sunt adesea adăugate sub formă concentrată la alimentele ambalate, cum ar fi biscuiții, astfel încât consumul dvs. este, de asemenea, multiplicat.

Unii cred că zaharurile "naturale" (sirop de malț de orez, zahăr de cocos, nectar de agave) sunt mai bune pentru sănătate dar organismul le tratează la fel ca zahărul alb rafinat. De aceea, și ele sunt clasificate drept "zaharuri libere", iar consumul ar trebui limitat, în conformitate cu ghidurile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Cât de mult este prea mult?


Consumăm aproximativ 60 g de zaharuri adăugate în fiecare zi, adică aproximativ 14 lingurițe. Pe lângă faptul că este dăunător pentru nivelul zahărului din sânge, excesul de zahăr provoacă carii dentare, iar alimentele cu concentrații mari de zahăr, cum ar fi ciocolata, biscuiții, băuturile răcoritoare și prăjiturile, sunt, de asemenea, bogate în kilojouli, ceea ce poate duce la creșterea în greutate.

Orientările dietetice ale OMS recomandă limitarea aportului zilnic de zahăr adăugat la 6 lingurițe pentru adulți și 3 lingurițe pentru copii. Având în vedere că o sticlă standard de 600 ml de băutură răcoritoare are în jur de 16 lingurițe de zahăr, această recomandare poate fi o cerere grea pentru mulți oameni.

Majoritatea oamenilor nu au idee cât de mult zahăr mănâncă în fiecare zi, deoarece cea mai mare parte este ascunsă în alimentele procesate. Citirea listei de ingrediente este cea mai bună modalitate de a descoperi cât de multe zaharuri adăugate sunt într-un produs, deoarece ingredientele trebuie să fie enumerate în ordinea cantității, potrivit legii. Aceasta înseamnă că, dacă zahărul, în diferitele sale forme și denumiri diferite, apare în primele două sau trei ingrediente, este probabil ca produsul alimentar să aibă un conținut ridicat de zaharuri adăugate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel