Data actualizării:
Data publicării:

Alimentul care conține cea mai mare cantitate de vitamina C. Bilic spune că face parte din meniul spitalelor din Franța

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Kevin Malik)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Kevin Malik)
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a spus din ce aliment ne putem lua cea mai mare cantitate de vitamina C și a oferit mai multe informații prețioase.

"Pătrunjelul conține mai multă vitamina C decât sucul de lămâie. Vitamina C este cea mai celebră dintre vitamine și cea mai puternică substanță antioxidantă din natură. Blochează “ruginirea”, adică îmbătrânirea și îmbolnăvirea, ajută organismul să neutralizeze radicalii liberi și procesele oxidative, întărește sistemul imun.

Când vine vorba de surse naturale de vitamina C, primul nostru gând este la citrice în general și la lămâi în special. Adevărul este că legumele sunt mai bogate în vitamina C comparativ cu fructele, iar campionul este nimeni altul decât banalul pătrunjel. Cu un conținut de aproape 200mg vitamina C/100g, pătrunjelul depășește toate celelalte fructe și legume: ardei gras roșu 160mg, suc de lămâie 128mg, ardei gras verde 120mg, kiwi 92mg, căpșune 67mg, suc de portocale 54mg.

"Salata de pătrunjel (tabouleh) este prezentă constant în meniul spitalelor"

Singura condiție este să consumăm pătrunjel din belșug, cu snopul, sub formă de salată (după exemplul salatei libaneze), nu doar câteva frunze, ca decor în ciorbă sau tocăniță. Unde mai pui că pe lângă vitamina C, pătrunjelul este bogat în fibre, betacaroten (precursor de vitamina A), acid folic, fier și calciu- adică elemente vitale pentru sănătate.

Pătrunjelul este accesibil ca preț și poate fi găsit în orice moment al anului. Nu e de mirare că în Franța salata de pătrunjel (tabouleh) este prezentă constant în meniul spitalelor, nu există un preparat mai simplu și mai mai eficient pentru perioada de convalescentă după boli sau intervenții chirurgicale.

Așa că de mâine umpleți coșul cu pătrunjel - e antianemic, antioxidant, îmbunătățește digestia, ameliorează circulația (are vitamina K anticoagulantă) și, nu în ultimul rând, asigură respirație proaspătă. Clorofila din pătrunjel neutralizează mirosurile neplăcute din gură, inclusiv pe cel de usturoi!", a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Vezi și: Cele mai nocive alimente. Produsele cu un termen de expirare foarte mare, printre ele. Ingrediente naturale ar fi înlocuite

 Cele mai toxice tigăi. Substanțele chimice eliberate, care ar fi fost inventate pentru tancuri, rămân pentru totdeuna în corpul nostru. Ce ar trebui să alegi 

Citește și:

Cinci alimente care te ajută să rămâi tânăr. Cei care le consumă "nu îmbătrânesc"

Toată lumea ştie că alimentaţia corectă este unul dintre cei mai importanţi factori ce îi ajută pe cei care vor să arate bine şi să fie sănătoşi. Produsele potrivite furnizează nutrienţii necesari pentru crearea de celule noi, menţinând procesele metabolice în organism, scrie Rador, citând actualno.com. 

1. Cacaoa şi ciocolata neagră conţin antioxidanţi puternici numiţi flavonoli. Aceste substanţe reduc inflamaţiile, reduc probabilitatea apariţiei patologiilor cardiovasculare şi a unor tipuri de boli oncologice, îmbunătăţesc memoria. În acelaşi timp, doza recomandată de ciocolată pe zi este de doar 30 de grame.

2. Migdalele conţin flavonoide antioxidante care protejează celulele de deteriorare, prelungesc tinereţea şi reduc daunele cauzate de fumat. Studiile la femei arată că un consum a două porţii de migdale (aproximativ 15 grame fiecare) pe zi poate ajuta la netezirea ridurilor şi la reducerea pigmentării pielii, potrivit The Health Site. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel