Alimentele pe care nu trebuie să le combinăm niciodată cu medicamente
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Alimentele pe care nu trebuie să le combinăm niciodată cu medicamente / Foto: Pixabay, de ulleo
Alimentele pe care nu trebuie să le combinăm niciodată cu medicamente / Foto: Pixabay, de ulleo
Află în articol care sunt alimentele pe care nu trebuie să le combinăm niciodată cu medicamente.

Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat care sunt alimentele pe care nu trebuie să le combinăm niciodată cu medicamente.

"Toată lumea știe că nu e bine să bei alcool atunci când iei medicamente. Cât este de adevărat și cum potențează anumite alimente efectul pastilelor? Merită discutat. Alcoolul scade metabolizarea substanțelor active și crește efectul medicamentelor. Nu trebuie asociat cu analgezice, tranchilizante, antidepresive, antialergice. Consumul simultan de alcool și medicamente dublează inclusiv efectele alcoolului, veți avea senzația că ați băut de două ori mai mult.

Sucul de grapefruit are efect negativ pe 20 de tipuri de medicamente: antihipertensive, anticoagulante, antihistaminice, antivirale, sedative, hormoni. El blochează descompunerea medicamentelor, prin urmare substanțele active se vor acumula în organism și pot ajunge la un nivel toxic.

Laptele și produsele lactate conțin calciu care formează compuși insolubili cu anumite substanțe active din medicamente. Asocierea lapte-medicamente poate determina iritație gastrică și reflux, pentru că laptele dizolvă rapid pelicula protectoare a pilulelor.

Alimentele bogate în vitamina K (varză, broccoli, spanac, avocado, pătrunjel) intră în competiție cu medicamentele anticoagulante și cresc riscul de formare de cheaguri de sânge. Dacă urmați un tratament antitrombotic, el poate fi afectat de vitamina K prezentă natural în mâncare.

Suplimentele cu fier sau alimentele bogate în fier (ficat, spanac, broccoli, pătrunjel, kiwi, citrice) modifică pH-ul intestinal și formează complexe insolubile cu medicamentele. Fierul scade efectul medicamentelor antihipertensive, penicilinei și hormonilor", a explicat Mihaela Bilic în cadrul emisiunii "Doctor de bine" de la Pro TV.

Mitul colesterolului, demontat de Mihaela Bilic: Grăsimea este esențială în alimentația noastră

Nutriționistul Mihaela Bilic susține că grăsimile sunt esențiale în alimentația noastră, dar că trebuie consumate cu moderație.

"Din anii 70, grăsimile au fost acuzate de toate relele din viața noastră, când, de fapt, zahărul era vinovatul. Colesterolul din mâncare se transformă în colesterol care se depune pe vase, ei bine, a fost nevoie de 50 de ani să distrugem acest mit. Nu colesterolul din mâncare este vinovat, ficatul face singur colesterol, iar colesterol alimentar are impact 10% pe nivel total de colesterol. Deci nu untul și cașcavalul sunt de vină, ci mai degrabă ficatul nostru obosit face colesterol prea mult.

Haideți să lămurim un pic care sunt procentele de grăsime din diverse alimente grase. Cașcavalul are 45% grăsime și untul 80% grăsime. Slănina e cea mai bogată în grăsime, avem 70% grăsime, mezeluri concentrate, 45% carnea proaspătă, chiar și cea împănată, nu depășește 20% grăsime, iar mușchiulețul 4% grăsime. Uleiul de măsline ori cel de floarea soarelui sunt cele care au 100 % grăsime, în unt avem doar 80%, deci uleiul e mai concentrat în calorii decât untul și slănina.

Că tot vorbeam de fructe oleaginoase, sunt o gustare preferată de mulți pe sistemul sunt sănătoase, dar, atenție, pe lângă nutrienți avem 40% grăsime, în jur de 600 de calorii la 100 de grame, uleiul are 900 de calorii", a explicat Mihaela Bilic. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel