Data actualizării:
Data publicării:

Alimentele modificate genetic. Bill Gates: Mă dezamăgiți!

Autor: DCNews Team | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Bill Gates are un mesaj pentru cei care pledează împotriva organismelor modificate genetic: „Mă dezamăgiți!”.  

Într-o rubrică de tipul „Întrebați-mă orice” din paginile publicației britanice „Business Insider”, Gates a spus nu numai că el consideră alimentele modificate genetic ca fiind "perfect sănătoase", ci că le vede ca pe un instrument promițător într-o gamă mai largă de resurse în lupta pentru reducerea foametei în lume.

"Alimentele modificate genetic sunt perfect sănătoase și tehnica are posibilitatea de a reduce foametea și malnutriția atunci când este direcționată în mod corect", a scris Gates. "Nu mă feresc de alimentele nemodificate genetic, dar este dezamăgitor faptul că oamenii le denigrează".

Viziunea lui Gates agită unele controverse, căci mulți oameni consideră că alimentele modificate genetic sunt periculoase.

43.000 de produse în Proiectul „Non-OMG”

În ultimii ani, unele companii au înscris peste 43.000 de produse în Proiectul „Non-OMG” o organizație care certifică produse ce nu conțin ingrediente modificate genetic. Vânzările de astfel de produse sunt în plină expansiune – astăzi ele ajungând la peste 22 miliarde dolari anual, după cum spun reprezentanți ai organizației.

Dar poziția lui Gates este în concordanță cu cea a majorității oamenilor de știință care studiază subiectul. Organizații precum Academia Națională de Științe, Asociația Americană pentru Progresul Științelor și Comisia Europeană au declarat public că alimentele modificate genetic sunt sigure pentru consum. Un studiu deosebit de amplu (meta-analiză), din 2013, privind OMG-urile nu a descoperit "pericole semnificative legate direct de utilizarea culturilor modificate genetic". Aproape toate produsele alimentare pe care le consumăm astăzi au fost modificate genetic într-un fel. Zeci de culturi, de la porumb la pepene verde, au fost crescute selectiv de mii de ani pentru a dezvolta trăsăturile pe care le considerăm dezirabile, cum ar fi cantități mari de pulpă dulce, comestibilă sau semințe mici.

Deserviciu pentru produsele fabricate cu ingrediente modificate genetic

Multe alte produse - unele dintre ele indispensabile salvării unor vieți – nu ar putea să existe fără ingrediente modificate genetic. Spre exemplu, insulina, medicamentul de care diabeticii depind pentru a-și regla zahărul din sânge, se produce prin tehnica modificării genetice, în timp ce bumbacul folosit pentru a face cămașa pe care o purtați a fost cel mai probabil modificat genetic.

Mai mulți experți susțin că eticheta "OMG" face un deserviciu pentru produsele fabricate cu ingrediente modificate genetic. Procesul de modificare genetică este doar o metodă de reproducere, la fel ca alte progrese recente în agricultură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel