Data publicării:

Alimentele de care te ferești, dar care nu-ți fac rău. Adevărul despre ouă, cartofi, soia și alte obiceiuri alimentare blamate

Autor: Irina Constantin | Categorie: Sanatate
WhatsApp
pexels foto
pexels foto

Te ferești de unele alimente pentru că ai auzit că nu sunt bune pentru sănătate. Ei bine, câteodată vorbim doar despre mituri, pentru că, în unele cazuri, nu există studii care să confirme ceea ce se vehiculează.

Alegeri prezidentiale 2024

Auzim o varietate de afirmaţii adesea contradictorii despre ceea ce este dăunător şi ce este util pentru organism, iar noi studii, citate de RADOR, infirmă o parte din ceea ce se ştia până acum. Multe alimente care sunt bune pentru sănătatea noastră astăzi au o reputaţie proastă nemeritată.

Iată o listă care prezintă și beneficiile lor: 

Gluten şi grâu - În ultimii ani, glutenul şi grâul au fost printre cele mai demonizate produse. Dar de zeci de ani, cercetările au arătat că alimentele bogate în gluten - grâu integral, secară şi orz - sunt vitale pentru o sănătate bună. Acestea reduc riscurile de diabet, boli de inimă, obezitate şi cancer.

Ouă - S-a susţinut mult timp că ouăle cresc nivelul de colesterol rău din sânge şi riscul de boli cardiovasculare. Cu toate acestea, nu există studii care să fi găsit o legătură între consumul de ouă şi riscul de boli de inimă. Principalul factor în creşterea colesterolului rău sunt grăsimile saturate.

Cartofi - Cartofii au fost blamaţi pentru creşterea zahărului din sânge, rezistenţă la insulină, obezitate şi diabet de tip 2. Dar un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Harvard a făcut o legătură între consumul de cartofi şi excesul de greutate, declarând că "vinovată" este creşterea glucozei în sânge.

Soia a intrat pe lista "alimentelor periculoase", după ce mai multe studii au descoperit creşterea cazurilor de cancer de sân la şoareci de laborator hrăniţi cu un produs concentrat din soia. Dar studiile care urmăresc consumul de soia la oameni nu au găsit o astfel de legătură.

Alimente prajite - Este adevărat ca mâncarea prăjită este mai calorică, dar asta nu înseamnă ca este atât de nocivă. Dacă alimentele sunt prăjite în ulei vegetal natural şi consumate cu moderaţie, nu sunt mai puţin sănătoase. Vitaminele solubile în grăsimi A, D, E şi K, precum şi carotenoizii sănătoşi pentru inimă şi care previn cancerul - beta-caroten (în morcovi), licopen (în roşii), luteină şi zeaxantină (în legume cu frunze de culoare verde închis, cum ar fi spanac şi verdeaţă) au nevoie de grăsime pentru a fi absorbite.

Alcool - Cercetările arată că un consum moderat de alcool reduce riscul de boli de inimă. Şi vinul are beneficii suplimentare datorită cantităţii mari de antioxidanţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel