Urmărește emisiunea live
Alimentele care îți curăță vasele de sânge. Riscul de atac de cord scade cu 45%
Autor: Ema Apostu | Publicat pe: 18 noi 2022, 18:01
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Fidel Hajj)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Fidel Hajj)
Dacă vrei ca vasele tale de sânge să rămână sănătoase, trebuie să consumi alimente care le curăță.  

Potrivit cardiologului rus dr. Anna Korenevic, anumite alimente protejează arterele de colesterol, ţinându-le în acelaşi timp sănătoase şi curate. Expertul adaugă ca o serie de alimente din dietă ajută la reducerea nivelului de colesterol rău din organism şi curăţă arterele de depozitări nocive, scrie Rador, citând Actualno. Ca urmare, riscul de atac de cord scade cu 45%.

Alimente pentru vase de sânge curate şi sănătoase sunt:

1. Peştele! Peştele gras marin, inclusiv heringul, macroul şi hamsia, este recomandat pentru menţinerea funcţiei cardiovasculare sănătoase.

2. Uleiurile vegetale! Cel mai bun este uleiul din seminţe de in, floarea soarelui şi uleiul de măsline.

3. Fructe şi legume! Potrivit cardiologului, aproape toate legumele şi fructele purifică vasele. Cu toate acestea, este important ca persoanele supraponderale, prediabetice şi diabetice să-şi monitorizeze indicele glicemic.

4. Produsele lactate! Medicul cardiolog ne sfătuieşte că în dietă trebuie să fie prezente brânzeturile cu conţinut scăzut de grăsimi, smântâna cu un conţinut de grăsimi de 10-15%, chefirul cu un conţinut de grăsimi de până la 2,5% şi iaurtul fără zahăr.

5. Alimente cu un continut mare de fibre! Fibrele sunt printre cele mai bune componente nutritive care ajută la menţinerea vaselor de sânge curate şi sănătoase. Alimentele care le conţin încetinesc absorbţia colesterolului în intestine. Este indicat să consumaţi: orez integral, fulgi de ovăz, hrişcă, leguminoase.

6. Apă, cafeaua şi ceaiul fără zahăr! Dr. Anna Korenevic este de acord şi cu obiceiul de a consuma ceai şi cafea fără a adăuga zahăr, lapte sau frişcă. Ea recomandă, de asemenea, să consumaţi o cantitate suficientă de apă curată. 

Citește și:

Albușul de ou, un adevărat medicament. Ce afecțiune ar putea trata

Oamenii de ştiinţă chinezi au ajuns la concluzia că albuşul de ou este un adevărat medicament împotriva hipertensiunii arteriale, susţinând chiar că în unele cazuri, poate înlocui pastilele pentru reducerea tensiunii. Experimentele efectuate de cercetători au arătat următoarele: peptida RVPSL conţinută în ouăle de găină determină organismul să funcţioneze în aşa fel, încât tensiunea arterială să nu crească, scrie Rador, citând Zdrave.

După cum explică experţii, această peptidă blochează producţia de substanţe care provoacă o creştere a tensiunii arteriale. 50 de grame de peptidă RVPSL sunt aproximativ echivalentul a două ouă de găină. O astfel de doză de substanţă are acelaşi efect ca 10 miligrame de captopril - un preparat medicamentos administrat pacienţilor hipertensivi, explică oamenii de ştiinţă.

Cercetătorii au mai raportat că peptida în cauză, care face parte din albuşul de ou, scade hipertensiunea arterială chiar şi după prepararea termică. De aceea, medicii chinezi recomandă ca albuşurile de ou de găină să fie consumate atât pentru prevenirea, cât şi pentru tratamentul hipertensiunii. Şi nu în ultimul rând, în comparaţie cu medicamentele, peptida nu provoacă efecte secundare, mai notează cercetătorii.

Alimentele care pot reduce simptomele artritei: "Distribuie corect calciul în oase şi în articulaţii"

Pentru reducerea simptomelor artritei, este esenţial să includeţi în dietă alimente care sunt sănătoase pentru oase şi articulaţii, potrivit Daily Express. Acestea, după cum se precizează un articolul din publicaţia Daily Express, includ alimente bogate în potasiu.

Potasiul din alimente este important pentru sănătate. Ajută la echilibrarea excesului de sodiu, reduce retenţia de lichide şi distribuie corect calciul în oase şi în articulaţii, notează dr. Claire Morrison, potrivit Rador.

Alimentele care conţin o cantitate mare de potasiu sunt pepenii, portocalele şi caisele. După cum a explicat expertul, 100 g de banană conţine 358 mg de potasiu, pepenele galben - 267 mg, portocalele - 181 mg şi caisele - 259 mg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?