Alimente de nota 10 la examen
Există o strânsă legătură între randamentul creierului și calitatea alimentelor consumate, în special în anumite perioade de stres, așa cum sunt examenele. Iată ce alimente ajută la îmbunătățirea funcției creierului.
Ghidurile nutriționale sugerează că, în perioada examenelor, adolescenții au nevoie de aproximativ același număr de calorii ca adulții. Astfel, băieții au nevoie de 2.500-2.600 de calorii/zi, iar fetele - 2.200 calorii/zi.
Nutriția corespunzătoare și somnul suficient sunt cei mai importanți factori care favorizează acumularea de energie necesară procesului de învățare. Tensiunea nervoasă se amplifică atunci când se intră la examen după doar 3 ore de somn sau când alimentele pline de zahăr, grăsime și sare sunt principala sursă de alimentație. Este lesne de înțeles că toate acestea trebuie evitate.
Surse de energie fizică și mentală
Printre alimentele care stimulează activitatea cerebrală se numără orezul, pastele integrale, broccoli, bananele, avocado, pepenele galben. Aceste alimente sunt surse bune de energie și au efect calmant asupra sistemului nervos, ajută la menținerea clarității mentale.
De asemenea, este recomandată carnea de curcan, bogată în triptofan, un aminoacid care ajută la sinteza serotoninei („hormonul fericirii”), care stimulează relaxarea nervoasă și buna dispoziție.
Nici peștele nu trebuie să lipsească din dietă, fiindcă este bogat în acizi grași omega 3, grăsimi sănătoase care ajută la buna funcționare a celulei nervoase. Tot grăsimi sănătoase și proteine de calitate furnizează și ouăle.
Pentru un fond psihic echilibrat și creșterea capacității de concentrare, trebuie să se consume zilnic lactate fermentate: iaurt natural, sana, kefir, brânză proaspătă - bogate în probiotice (bacterii bune care asigură echilibrul întregului organism).
Desertul și dulciurile pot fi înlocuite cu un fruct proaspăt de sezon.
Cina dinaintea examenului
O cină cu efecte pozitive, care poate fi consumată înainte de examen, trebuie să conțină legume verzi (crude sau gătite la abur), carne albă (pește sau curcan). Efecte calmante au și ridichiile, ceapa, usturoiul. Un pahar cu lapte cald înainte de culcare poate favoriza un somn profund. Același efect poate fi obținut și în urma consumului unei cești de ceai cu efect sedativ (tei, roiniță, levănțică).
Alimente de evitat
Alimentele care trebuie cât mai puțin consumate sau chiar eliminate măcar în perioada examenelor sunt cele care conțin coloranți artificiali, îndulcitori, grăsimi hidrogenate, sare și zahăr în exces. Concret, tăiați de pe listă: snacks-uri, chipsuri, pâine albă, dulciuri din comerț, cartofi prăjiți, băuturi carbogazoase, cafea, alcool, nicotină.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News