Exit-poll: Alianța lui Timmermans, pe primul loc în Olanda. Extremiștii lui Wilders, pe locul al doilea
Alegătorii olandezi au confirmat joi la alegerile europarlamentare o creștere semnificativă a popularității extremei drepte, deși aceasta nu a reușit să ajungă pe primul loc, ocupat de social-democrații fostului vicepreședinte al Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Conform rezultatelor unui sondaj la ieșirea de la urne, transmise de AFP și preluate de Agerpres, Partidul pentru Libertate (PVV) al lui Geert Wilders a câștigat șapte mandate, în timp ce alianța social-democraților a obținut opt mandate.
„Cred că este un semnal important care arată că toate partidele pro-europene au un scor bun la aceste alegeri”, a declarat Timmermans, exprimându-și satisfacția față de rezultatele preliminare.
Rezultatele oficiale vor fi cunoscute abia duminică seară, după încheierea procesului electoral în toate statele membre ale UE. Cu toate acestea, scorurile obținute de social-democrați și ecologiști în Olanda le oferă speranțe aliaților acestora din restul blocului comunitar, care urmăresc cu atenție creșterea popularității partidelor conservatoare și de dreapta radicală.
În Franța, sondajele premergătoare alegerilor indică o posibilă victorie a formațiunii de extremă dreapta „Adunarea Națională”. În acest context, Mujtaba Rahman, un analist al Eurasia Group, avertizează că, deși numărul eurodeputaților de extremă dreapta ar putea crește, absența unei majorități și lipsa de organizare a acestora le vor limita impactul în Parlamentul European.
Aproximativ 370 de milioane de alegători din cele 27 de state membre ale UE sunt așteptați să voteze până duminică seară pentru alegerea celor 720 de eurodeputați. În multe țări, campania electorală a fost dominată de teme impuse de extrema dreaptă, în special problema imigrației. Cu toate acestea, numeroși analiști estimează că avansul extremei drepte nu va schimba semnificativ raportul de forțe în Parlamentul European.
„Marea coaliție” formată din cele trei principale grupuri politice europene – popularii (PPE), socialiștii (S&D) și Renew – este așteptată să-și păstreze majoritatea, deși cu mai puține mandate. Sprijinul grupului Verzilor, cu o orientare ideologică progresistă, va fi crucial pentru menținerea acestei majorități.
Marja de manevră a coaliției pro-europene ar putea fi diminuată, ajungând în situația de a avea nevoie de sprijin din partea eurodeputaților din grupurile de dreapta radicală, precum Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR) și Identitate și Democrație (ID). Aceste grupuri, deși apropiate ideologic, sunt divizate.
În acest sens, Ursula von der Leyen, actuala președintă a Comisiei Europene și membră a PPE, care își dorește un nou mandat, a sugerat deschiderea către o înțelegere cu grupul conservatorilor dacă nu va obține majoritatea dorită. În acest context, ea a menționat-o pe Giorgia Meloni, șefa guvernului italian, al cărei partid „Fratelli d’Italia” se află în grupul ECR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News