Alexandru Rafila, critici la adresa lui Florin Cîțu: 36 de milioane de mici îl despart de atingerea țintei de vaccinare
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Alexandru Rafila, critici la adresa lui Florin Cîțu / Foto: Facebook
Alexandru Rafila, critici la adresa lui Florin Cîțu / Foto: Facebook
Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS a transmis un mesaj dur la adresa premierului Florin Cîțu.

Deputatul PSD Alexandru Rafila, reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății, susține că Guvernul a eșuat în atingerea țintelor fixate în campania de vaccinare. Rafila a atras atenția că primul prag anunțat de premierul Florin Cîțu, cel de 5 milioane de vaccinări până la 1 iunie, n-a fost atins nici acum, iar 'innd cont de ritmul în care merge vaccinarea este previzibil că nici pragul de 10,4 milioane de vaccinări pentru 1 septembrie nu va fi atins, scrie Realitatea.net.

"Florin Cîțu este un om norocos. Fără să reușească să atingă niciuna din țintele asumate, a constatat că în România pandemia nu mai evoluează. Ce se va întâmplă în situația în care vom înregistra în toamna un număr important de cazuri și ne vom întoarce la restricții care vor bloca economic și social țară. Va există o asumare? Eu nu cred, pentru că această flecăreală legată de vaccinare nu este un element de seriozitate." a afirmat  Alexandru Rafila. 

Medicul a atras atenția că problema nu a fost organizarea logistică a vaccinării, ci modul în care a fost făcută campania de informare, de câștigare a încrederii populației, pe care a calificat-o drept un eșec total. Făcând trimitere la campania de vaccinare pe mici, care se desfășoară în Piața Obor, Rafila a comentat că „36 de milioane de mici îl despart de atingerea țintei de vaccinare".

Alexandru Rafila a mai spus că este de acord și cu oferirea posibilității unui angajat să beneficieze de o zi liberă pentru vaccinare.

Rafila, despre OUG privind transferul paturilor spitaliceşti din sistemul public în cel privat 

Alexandru Rafila a mai declarat că ordonanţa de urgenţă prin care se transferă un număr de paturi spitaliceşti din sistemul public în cel privat va avea ca efect scăderea finanţării spitalelor publice, dar şi instituirea pentru pacienţi a unei co-plăţi pe care mulţi nu şi-o pot permite.

"Prin această ordonanţă creşte în acest moment proporţia paturilor alocate sectorului privat care sunt în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. OUG prevede că numărul paturilor care pot fi contactate de operatorii privaţi poate creşte cu 10%, acest lucru este cuplat cu alt mecanism, co-plata, adică pacienţii care apelează la aceste paturi care sunt finanţate din sistemul de asigurări de sănătate vor trebui să suporte o contribuţie, iar această contribuţie nu mai este limitată. Care este problema cu această ordonanţă? În primul rând, că numărul total de paturi finanţabile în România (...) este fix, important este să înţelegem că acum proporţia, crescând în domeniul privat, în mod evident accesul la aceste servicii în sectorul public va scădea proporţional cu creşterea în sectorul privat. (...)

Pacienţii care vor accesa aceste servicii vor trebui să plătească o co-plată substanţială, nu ştim încă cât este, dar ea nu mai este în momentul de faţă limitată şi controlată prin efectul acestei ordonanţe de urgenţă.", a spus Rafila, într-o conferinţă de presă la sediul PSD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel