Data publicării:

Alertă pestă porcină, Belgia: Situația, coodonată de experți europeni

Autor: Mircea F. Cristian | Categorie: Stiri
WhatsApp

Vytenis Andriukaitis, comisarul pentru sănătate, se întâlneşte cu oficialii belgieni pentru a analiza problema pestei porcine africane.

Comisarul european responsabil pentru sănătate şi siguranţa alimentară, Vytenis Andriukaitis, se va întâlni luni cu oficiali belgieni din regiunile Valonia şi Flandra, iar o echipă de experţi ai Comisiei Europene va coordona, împreună cu autorităţile belgiene, situaţia cauzată de descoperirea a două cazuri de pestă porcină africană în Belgia, transmite Reuters.

'Autorităţile belgiene au anunţat joi că au găsit două cazuri izolate de pestă porcină africană la doi mistreţi care au fost găsiţi morţi într-o pădure din regiunea Etalle', a informat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, adăugând că oficialii CE sunt în legătură strânsă cu autorităţile belgiene. 'O echipă de experţi a fost solicitată de autorităţile belgiene şi va fi trimisă săptămâna aceasta. Comisarul european responsabil pentru sănătate şi siguranţa alimentară se va întâlni luni cu miniştri din regiunile Valonia şi Flandra', a precizat oficialul european.

Doi mistreţi morţi din cauza acestei boli

Pesta porcină africană a ajuns în Europa Occidentală, au confirmat joi autorităţile, după ce doi mistreţi morţi din cauza acestei boli au fost găsiţi în Belgia, ceea ce a provocat îngrijorări în rândul fermierilor din Olanda, Franţa, Germania şi Luxemburg, ţări aflate relativ aproape de locul descoperirii cazurilor. Până acum, virusul a fost descoperit în opt ţări din estul UE, precum şi în Ucraina şi în Rusia.

Luna trecută, România a confirmat cea mai gravă epidemie de la Al Doilea Război Mondial şi până în prezent, sacrificând peste 250.000 de porci din cauza pestei porcine africane. Germania, Spania şi Franţa sunt principalii exportatori de carne de porc din UE, blocul comunitar fiind al doilea mare exportator global de carne de porc după China.

România, Polonia, Ungaria şi Bulgaria, ţările cele mai afectate

Pesta porcină africană s-a extins rapid în Europa de Est şi în China - cel mai mare producător global de carne de porc - unde apar zilnic noi cazuri la distanţe mari unul faţă de altul. România, Polonia, Ungaria şi Bulgaria sunt ţările cele mai afectate de pesta porcină africană, autorităţile şi fermierii fiind extrem de îngrijoraţi din cauza ritmului în care se răspândeşte epidemia. Până acum au fost sacrificate în România aproximativ 250.000 de animale din cauza pestei porcine africane.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală - raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Vezi și: Pestă porcină africană în Belgia. Alertă în Franţa



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel