Alertă meteo Marea Britanie: ”Sunt meteorolog de 30 de ani, dar nu am văzut niciodată asemenea prognoze”. Englezilor li se cere să stea în case. Spitalele, la capacitate maximă
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 18 iul 2022, 10:04
WhatsApp
Fotografie de Thomas Wolter, Pixabay
Fotografie de Thomas Wolter, Pixabay
Autorităţile din Marea Britanie le cer locuitorilor să stea cât mai mult în casă şi să evite deplasările, având în vedere temperaturile extrem de ridicate care vor lovi ţara. 

Paul Davies, meteorolog şef la Met Office, a transmis că nu a văzut niciodată o prognoză meteo precum cea pentru zilele următoare. 

"Ziua de marţi este una pentru care trebuie să ne facem griji. Sunt şanse mari să atingem 40-41 de grade Celsius. Sunt meteorolog de 30 de ani, dar nu am văzut niciodată asemenea prognoze. Ca meteorolog, e uimitor să vezi brutalitatea valului de căldură pe care îl aşteptăm. Acest tip de temperatură fără precedent ar putea deveni ceva obişnuit până la finalul secolului", a transmis acesta, citat de news.sky.com

Nici nopţile din Marea Britanie nu vor fi mai răcoroase, anunţă meteorologul. Conform acestuia, temperatura din Londra ar putea fi 25 grade Celsius pe timpul nopţii. 

Spitalele, la capacitate maximă 

Şeful Confederaţiei NHS avertizează că spitalele vor fi la capacitate maximă în zilele următoare. 

"Vom face faţă, dar nu e suficient", a avertizat Victor Adebowale. 

"Oamenii noştri sunt cu nervii întinşi la maximum. Ambulanţele operează şi ele la capacitate maximă, timpii de aşteptare au crescut considerabil. Asta se întâmplă pentru că nu avem de-a face doar cu valul de căldură, ci ne luptăm şi cu COVID-ul, care îi îmbolnăveşte pe angajaţii de pe ambulanţe. De asta avem şi probleme de personal. Şi mai avem şi probleme sociale, cu oameni care nu pot fi eliberaţi din spitale pentru că sistemul de asistenţă socială e în genunchi", a mai punctat el. 

Companiile feroviare le cer şi ele britanicilor să nu călătorească dacă nu e absolut necesar. 

Stare de urgență națională în Marea Britanie din cauza temperaturilor record

Met Office, serviciul meteorologic din Marea Britanie, a declarat vineri stare de urgenţă naţională şi a emis o avertizare de căldură extremă pentru anumite regiuni din Anglia valabilă luni şi marţi săptămâna viitoare, când temperaturile ar putea atinge maxime record, informează Reuters.

Temperaturi excepţionale, posibil record sunt preconizate pentru luni, apoi din nou marţi, a anunţat Met Office pe pagina sa de internet.

Nopţile ar putea de asemenea să fie excepţional de călduroase pentru Regatul Unit, în special în zonele urbane. Această situaţie ar putea avea impact pe scară largă asupra oamenilor şi infrastructurii.

Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Marea Britanie a fost de 38,7 grade Celsius, înregistrată în grădina botanică a Universităţii Cambridge pe 25 iulie 2019.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?