Alegeri locale 2016. Răsturnare în instanță. Totul se decide la CCR
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Tribunalul București a admis excepția de neconstituționalite invocată de un candidat independent la Primăria Capitalei și a trimis legea alegerilor într-un singur tur la Curtea Constituțională. PSD este în avantaj dacă are loc un singur tur la alegerea primarilor, pentru că Dreapta este fragmentată. În turul al doilea, voturile anti-PSD ar putea fi adunate de candidatul mai bine plasat.

Contestația PNL pe aceeași temă fusese respinsă, vineri, dar judecătoarea Luminiţa Calciu, de la Tribunalul Bucureşti, a decis sâmbătă să trimită admită ”o excepţie de neconstituţionalitate ridicată de candidatul independent A.A.L. la funcţia de primar general al Capitalei. A.A.L. şi-a depus candidatura la Biroul Electoral Municipal Bucureşti pe 13 aprilie, iar două zile mai târziu aceasta i-a fost respinsă, pe motiv că, în loc de 18.000 de semnături de susţinere, a depus o listă cu doar trei semnături”, potrivit Adevărul.

Candidatul a susținut că trebuie respectat paralelismul cu legea înființării partidelor, pentru care sunt suficiente doar trei semnături.

Odată cu contestaţia faţă de respingerea candidaturii, A.A.L. a ridicat şi excepţia de neconstituţionalitate a articolului 50 alin. (2) din legea alegerilor locale, și a solicitat extinderea controlului de neconstituţionalitate şi asupra articolului 101 alin (2) din aceeaşi lege.
 
Augustin Zegrean, președintele CCR, a declarat, în luna februarie, că legea de organizare a alegerilor locale poate fi modificată prin OUG. Premierul Dacian Cioloș a respins ideea de a da o ordonanță de urgență pentru alegeri în două tururi, dar o decizie a CCR ar putea sta la baza unei inițiative în acest sens.

 

Citește și: Scenariu bombă care dinamitează PSD lșa alegerile locale

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel