Data publicării:

Alegeri extrem de violente în Franța: 51 de candidaţi și activişti au fost atacaţi fizic în campanie; 30 de arestări au avut loc

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Cu doar câteva zile înainte de turul doi al alegerilor legislative din Franța, incertitudinea privind viitorul guvernării țării este la cote maxime.

Partidul Rassemblement National (RN) speră să obțină o majoritate absolută, în timp ce ideea unui guvern provizoriu care să gestioneze afacerile curente câștigă teren, indiferent de rezultatul alegerilor.

Premierul Gabriel Attal a asigurat că continuitatea statului va fi menținută, dar a rămas evaziv în privința viitorului său personal. Guvernul ar putea gestiona afacerile curente „atât de mult timp cât este necesar”, a declarat Attal, în timpul unei ultime deplasări de campanie la Paris, sugerând posibilitatea unui guvern provizoriu până când președintele Emmanuel Macron va numi un succesor la Matignon.

Emmanuel Macron își analizează opțiunile și l-a însărcinat pe fostul ministru Julien Denormandie să „examineze ipotezele” de după 7 iulie, conform surselor de la Palatul Elysée. În același timp, ministrul de Interne Gérald Darmanin a subliniat că „cutuma republicană” cere demisia guvernului după alegeri legislative. Cu toate acestea, Darmanin a precizat că, dacă președintele îi va cere să rămână câteva zile în plus, o va face pentru a gestiona afacerile curente.

Marine Le Pen, liderul RN, a declarat că partidul său are șanse „serioase” de a obține o majoritate absolută în Adunarea Națională, dar a recunoscut că proiecțiile de mandate nu sunt o „știință exactă”. Sondajele recente sugerează că RN ar putea obține între 200 și 230 de mandate, o creștere semnificativă față de cei 88 de deputați actuali, dar insuficientă pentru o majoritate absolută.

Noul Front Popular (NFP) este creditat cu locul doi, urmat de tabăra prezidențială, în contextul unor retrageri de candidați în defavoarea RN. Jean-Luc Mélenchon, liderul La France Insoumise (LFI), a exprimat optimism, afirmând că „putem câștiga” și că decizia finală aparține celor 16 milioane de absenteiști din primul tur.

Pe de altă parte, unii lideri politici consideră posibilă o coaliție cu centrul sau dreapta. Marine Tondelier, șefa Ecologiștilor, a declarat că o eventuală alianță ar trebui să se bazeze pe programul stângii. François Bayrou, liderul MoDem, a menționat posibilitatea unui „Guvern al antantei republicane”, subliniind necesitatea colaborării între partide pentru a depăși dificultățile țării.

În acest context tensionat, participarea la urne este așteptată să fie cea mai mare din 1997, cu peste 3,3 milioane de voturi prin procură. Reticențele sunt mai puternice în rândul alegătorilor de centru, în cazul unui duel stânga-RN, dar alegătorii de stânga sunt mai dispuși să blocheze extrema dreaptă, arată sondajele.

Campania electorală a fost marcată de violențe, cu 51 de candidați, supleanți sau activiști atacați fizic și peste 30 de arestări, potrivit ministrului de Interne, Gérald Darmanin. Incertitudinea persistă, iar verdictul urnelor va determina direcția viitoare a guvernării franceze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel