Alegeri europarlamentare 2019. AEP a validat aplicaţiile pentru monitorizarea votului
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Autoritatea electorală permanentă (AEP) a validat aplicațiile informatice pentru monitorizarea și validarea alegerilor europarlamentare și referendumului de pe 26 mai. Vineri, 17 mai, acestea vor fi predate Biroului Electoral Central. 

"Între orele 14 și 16 s-a desfășurat ședința comisiei constituite prin ordin al președintelui AEP pentru certificarea spre neschimbare a aplicațiilor informatice utilizate de BEC pentru centralizarea rezultatelor votării și repartizarea mandatelor la aklegerile europarlamentare. În componența acestei comisii au fost reprezentanți ai AEP, a Serviciului de Telecomunicații Speciale, MAI, MAE, INS și CERT-RO. Comisia a constatat că aplicațiile informatice pentru centralizarea rezultatelor votării cât și repartizarea mandatelor corespund dispozițiilor legale și a certificat aceste aplicații pe care le va preda mâine BEC. Prezentăm aceste aplicații pentru a crea o mai mare încredere că tot ceea ce se întâmplă în centralizarea rezultatelor votării cât și repartizarea mandatelor în ziua votării va fi potrivit dispozițiilor legale", a declarat, joi, Constantin Mitulețu Buică, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP). 

Premieră în scrutinurile din România 

"Este pentru prima dată când aceste aplicații sunt făcute de o instituție a statului și nu de către o societate comercială. Aplicația de centralizare a voturilor și SIMPV sunt făcute de STS. Aplicația de centralizare a mandatelor este făcută de AEP. Aplicațiile sunt auditate de STS și CERT-RO. Mâine (vineri-n.red.), după predarea la BEC, competitorii electorali pot solicita aceste aplicații pentru verificare", a mai afirmat președintele AEP. 

Pe 26 mai, alegătorii care se vor prezenta la urne vor avea posibilitatea de a alege dacă votează doar pentru alegerile europarlamentare sau şi pentru referendum. În cazul în care vor vota pentru ambele, vor primi trei buletine de vot care vor trebui introduse în trei urne separate, potrivit BEC. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel