Data actualizării:
Data publicării:

Alegeri 9 iunie 2024 - Voturile care pot răsturna totul. Bogdan Chirieac: Ei pot schimba soarta țării

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Analistul politic Bogdan Chirieac și-a exprimat speranțele în privința votului tinerilor.

„Avem acești copii care ar putea schimba soarta țării și ar fi bine să o schimbe pozitiv. Sper să nu fie toți urmăritori de anumite rețele sociale. Rezultatele vin la noi aproape în timp real”, a precizat analistul Bogdan Chirieac într-o ediție specială DC Media Group - România TV.

Intervalul de vârstă 18-24 de ani a votat cel mai activ în segmentul tânăr, până la ora 17:00. Pe locul al doilea este cel între 30-34 de ani, iar pe locul al treilea este intervalul de vârstă 25-29 de ani.

Tinerii între 18 și 24 de ani au votat, cel puțin până acum, aproape la fel de masiv precum seniorii cu vârstele cuprinse între 60-64 de ani și într-un număr mai mare decât cei între 70 și 74 de ani.

FOTO: Quickdata

Prezența la vot, la ora 17:00, la nivel național:

  • La alegerile locale, prezența la urne a fost de 36,54%.
  • La alegerile europarlamentare, prezența la urne a fost de 35,18%.

Prezența la vot în alte state UE

Uniunea Europeană se confruntă cu una dintre cele mai mari provocări ale sale: cum să-i facă pe cei 450 de milioane de cetățeni ai săi să se implice activ în politicile comunitare. În mod tradițional, alegerile europene au suscitat mai puțin interes decât cele naționale, iar prezența la vot a fost în scădere constantă de la primele alegeri pentru Parlamentul European, în 1979. Recordul minim a fost atins în 2014, cu doar 42,6% dintre alegători participând la vot. Totuși, această tendință a fost inversată la alegerile din 2019, când prezența la urne a fost de 50,7%.

Ungaria surprinde printr-o prezență la vot mult mai mare decât în trecut. Până la ora locală 13:00, 33,14% dintre alegători votaseră, o creștere semnificativă față de 2019. Aceste alegeri sunt văzute ca un referendum asupra premierului Viktor Orbán și a opoziției conduse de Péter Magyar. Orbán, cunoscut pentru poziția sa pro-Kremlin, și-a axat campania pe o platformă de "pace", în timp ce partidul său, Fidesz, a desfășurat o intensă campanie de dezinformare.

În Italia, prezența la vot era de 25% până la prânz, iar în Roma alegătorii au venit în număr mare. Tiziana Capone a subliniat importanța votului, menționând că dreptul de vot al femeilor italiene a fost câștigat acum 78 de ani. Opiniile sunt împărțite: unii alegători apreciază eforturile premierului Giorgia Meloni, în timp ce alții, ca Alberta, își exprimă îngrijorarea față de ascensiunea extremismului.

În Spania, participarea la vot scade, doar 28% dintre alegători votând până la ora locală 14:00, comparativ cu 34,7% în 2019. În schimb, Portugalia înregistrează o creștere a participării, cu 15% dintre alegători votând deja până la prânz. Alegătorii portughezi beneficiază de un portal online care oferă date în timp real despre aglomerația din secțiile de votare, facilitând astfel participarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel