Data publicării:

Alec Baldwin este acuzat din nou de omor din culpă. Ce se întâmplă în continuare?

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
După ce a mai avut un caz asemănător, actorul riscă ani grei de închisoare, făcând parte și din conducerea de vârf a producției.

Alec Baldwin se confruntă din nou cu o acuzație de omucidere din culpă, după ce juriul l-a inculpat pe actor în legătură cu împușcarea fatală a unei cineaste în 2021, pe platourile de filmare ale unui western în New Mexico. Actorul principal și co-producător la filmul „Rust”, Baldwin a îndreptat o armă spre cineasta Halyna Hutchins în timpul repetițiilor pe platoul de filmare în afara orașului Santa Fe, omorând-o pe Hutchins și rănindu-l pe regizorul Joel Souza.

O nouă analiză a armei a deschis calea pentru redeschiderea cazului, după ce anul trecut a fost respinsă o acuzație de omucidere din culpă. O nouă inculpare, pronunțată de juriu vineri, susține că Baldwin a cauzat moartea lui Hutchins - fie prin neglijență, fie prin "dispreț total sau indiferență" față de siguranța celor din jurul său, notează Independent.co.uk.

Avocații apărării lui Baldwin indică faptul că vor contesta acuzația, care ar putea duce la o sentință de până la 18 luni de închisoare.

Iată câteva lucruri de știut despre caz.

Pașii următori

Inculparea oferă procurorilor două criterii alternative pentru acuzația de omucidere din culpă împotriva lui Baldwin. Unul ar fi bazat pe utilizarea negligentă a unei arme de foc.

Baldwin a afirmat că a tras înapoi țeava armei, dar nu a apăsat pe tragaci, iar arma a fost declanșată. Cu toate acestea, o analiză recentă a armei folosite de Baldwin, realizată de Lucien și Michael Haag de la Serviciile de Știință Forensică din Arizona, a concluzionat că "tragaciul trebuia apăsat sau apăsat suficient pentru a elibera ciocanul complet armat sau retractat al revolverul." Michael Haag a depus mărturie în fața marelui juriu săptămâna aceasta, conform noii inculpări.

Un raport anterior al FBI privind analiza armei a constatat că, așa cum este obișnuit cu armele de foc de acest design, acestea se pot declanșa fără apăsarea pe tragaci dacă forța este aplicată pe un ciocan nearmat - cum ar fi în cazul căderii armei. Arma s-a defectat în cele din urmă în timpul testelor.

A doua alternativă pentru procurori este să dovedească dincolo de orice îndoială rezonabilă că Baldwin a cauzat moartea lui Hutchins fără o grijă sau "circumspecție" adecvată, definită și ca "un act săvârșit cu dispreț total sau indiferență față de siguranța celorlalți."

Procurorii au refuzat să răspundă la întrebări vineri, după ce și-au prezentat cazul în fața juriului timp de aproximativ o zi și jumătate.

John Day, avocat din Santa Fe și fost procuror, fără legătură cu cazul, crede că inculparea oferă procurorilor o posibilă oportunitate de a aborda obligațiile lui Baldwin în privința siguranței din poziția de co-producător. "Nu știm exact care este teoria lor", a spus Day.

"Ar putea fi inclusă funcția sa ca CEO al producției... de a nu asigura un loc de muncă sigur și de a se întâmpla un deces, când ești la vârful piramidei."

Compania Rust Movie Productions a plătit o amendă de 100.000 de dolari autorităților de reglementare a siguranței în locul de muncă ale statului, în urma unui raport sever privind eșecurile de siguranță în încălcarea protocoalelor standard din industrie, inclusiv mărturii potrivit cărora managerii de producție au luat măsuri limitate sau deloc pentru a remedia două declanșări accidentale de pe platou înainte de împușcarea fatală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel