Alcoolul ucide mai repede decât fumatul. Află efectele pe termen lung
Persoanele dependente de alcool au o speranţă de viaţă mai mică cu 20 de ani comparativ cu persoanele care nu consumă alcool, arată un studiu publicat de experţii germani.
Autor: Anca Murgoci
Femeile alcoolice din Germania au o speranţă de viaţă de 60 de ani, comparativ cu bărbaţii care au speranţă de viaţă de 58 de ani. Persoanele dependente de alcool trăiesc mai puțin cu 20 de ani decât restul populaţiei care nu consumă alcool, informează cotidianul 20min.
„În urma studiului care s-a extins pe o perioadă de 14 ani, am observat că alcoolicii nu au depăşit speranţa de viaţă care este de 82 de ani, în cazul femeilor şi 77 de ani, în cazul bărbaţilor”, spune coordonatorul studiului, Ulrich John.
Experţii germani au fost uimiţi de faptul că dependenţa de alcool reduce speranţa de viaţă mai mult decât tabagismul. Multe tipuri de cancer provocate de consumul de tutun conduc mult mai târziu la moarte, în medie, după vârsta de 60 de ani.
Cercetătorii au studiat datele de sănătate a 4.070 de persoane alese în mod aleatoriu din registrul populaţiei din Lübeck, începând cu anul 1996. În următorii 14 ani, ei au urmărit evoluţia sănătăţii a 149 de persoane alcoolice, dintre care 119 bărbaţi şi 30 de femei.
Comparativ cu indicele populaţiei normale, indicile de mortalitate în cazul femeilor alcoolice era de 4,6 ori mai mare, iar în cazul bărbaţilor, indicele de mortalitate era de 1,9 ori mai mare. Bolile cauzate de alcool afectează mai rapid femeile decât bărbaţii, fără ca experţii să poată arată care este cauza.
Terapiile pentru vindecarea alcoolismului nu contribuie la îmbunătăţirea speranţei de viaţă pentru că oamenii cer prea târziu ajutorul medicului, timp în care apar diferite tulburări de sănătate.
Potrivit standardelor internaţionale, se consideră că o persoană este alcoolică atunci când, în decursul unei luni, simte o dorinţă puternică de a bea alcool în cantităţi din ce în ce mai mari şi atunci când pierde controlului în ceea ce priveşte cantitatea consumată. Toate aceste lucruri duc la boli grave de sănătate.
Experţii atrag atențiă că, de cele mai multe ori, consumul de alcool este asociat și cu alte comportamente dăunătoare sănătății, precum fumatul sau obezitatea.
Citiţi şi:
http://www.dcnews.ro/2012/09/berea-te-mentine-puternic-la-batranete/
http://www.dcnews.ro/2012/09/romanii-beau-mai-multa-bere-decat-sa-manance/
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News