Data actualizării:
Data publicării:

Alcoolul la volan - Ai băut şi vrei să conduci? În cât timp se elimină alcoolul din sânge

Autor: Elena Didila | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Bărbat reținut după ce a condus, de două ori într-o noapte, sub influenţa alcoolului/Fotografie de la Energepic, Pexels
Bărbat reținut după ce a condus, de două ori într-o noapte, sub influenţa alcoolului/Fotografie de la Energepic, Pexels

Alcoolul este unul dintre factorii de risc implicați cel mai frecvent în accidentele de circulație. Există multe decese care pot fi evitate dacă oamenii ar consuma  alcool în mod responsabil și nu ar conduce niciodată sub influența acestuia.

Alcoolul este o substanță psihoactivă foarte prezentă în societatea noastră, consumul acestuia fiind asociat cu multiple și grave patologii. Este o problemă despre care nu există suficientă conștientizare în raport cu daunele pe care le provoacă, atât la nivel de sănătate, cât și în familie, muncă, relații sociale etc. 

Alcoolul este un deprimant al sistemului nervos central care alterează atât aptitudinea, cât și atitudinea de a conduce și crește riscul de a fi implicat într-un accident de circulație.

În prima sa fază, produce un efect euforic, care duce la pierderea controlului, scade percepția riscului, modifică comportamentul și afectează funcția psihomotorie, toate acestea modificând capacitatea de a conduce un vehicul.

Nivelul alcoolemiei

Alcoolemia reprezintă volumul de alcool din sânge și se măsoară în grame de alcool pe litru de sânge (g/l) sau echivalentul acestuia în aerul expirat. 

Legislaţia are toleranţă zero pentru consumul de alcool la volan. 

Cum se măsoară alcoolemia

Cantitatea de alcool consumată de o persoană se măsoară prin alcoolemie. Aceasta reprezintă cantitatea de alcool din sânge. Alcoolemia se exprimă în grame de alcool per litru de sânge şi se poate măsura în respiraţie, în probele de sânge sau de urină.

Alcoolemia de 0,10 mg/l înseamnă că o persoană are 1 parte de alcool pur la 10.000 de părţi de sânge.

Până la o anumită limită, alcoolemia este sancţionată doar contravenţional, dar la o valoare mai mare devine o problemă penală.

 

Sancțiunile pentru cei care consuma alcool și se urcă la volan

Conform legislației, dacă șoferul are o alcoolemie cuprinsă între 0,1 și 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat, este pasibil de contravenție. În acest caz, i se suspendă permisul pentru o perioadă de 90 de zile, primește între 9 și 20 de puncte, și o amendă cuprinsă ître 1.300 și 2.900 de lei, potrivit Playtech.

Dacă alcoolemia este mai mare de 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat, lucrurile se complică. În acest caz, conform reglementărilor din Codul Rutier, șoferului i se vor preleva probe biologice, în prezența unui agent de la Poliția Rutieră, intrând sub incidența de infracțiune. Tot legat de acest aspect, dacă șoferul refuză prelevarea de probe, riscă închisoarea, de la 1 la 5 ani și plata unei amenzi penale.

Poate dura cinci ore pentru ca alcoolul să părăsească organismul

Concluziile au apărut după un studiu realizat de mai mulți experți. Cam acesta este intervalul de timp, până dispare orice urmă de alcool din organism, chiar și după un singur pahar.

Se crede în general că 12 ore sunt suficiente pentru a stabiliza concentrația de alcool în sânge, dar în multe cazuri acest lucru nu este nici pe departe suficient.

O halbă de bere are nevoie de 3,5 ore pentru a dispărea, în timp ce cidrul are nevoie de 4 ore. Petrecăreții ar trebui să aștepte 2,5 ore după un singur pahar de gin sau un pahar standard de șampanie. Pentru vin este nevoie de două ori mai mult.

După un pahar mare de vin, ar trebui să treacă 5 ore pentru a putea urca în siguranță la volan. Iar mai mult de un pahar înseamnă că ați depășit cu mult limita și trebuie să dormiți peste noapte. Alcoolul afectează timpii de reacție, coordonarea, vederea și judecata.

De ce depinde nivelul alcoolemiei?

După ingerare, alcoolul este absorbit în sistemul digestiv, aproximativ 20-25% în stomac și cea mai mare parte în intestinul subțire, de unde trece în sânge, atingând cea mai mare concentrație după 30-90 de minute. Viteza de absorbție poate fi modificată prin:                                          


- Alimente: prezența elementelor în stomac întârzie absorbția.

- Tipul de băutură: atât băuturile distilate, cât și amestecurile cu băuturi carbogazoase sunt absorbite mai devreme.

- Timpul scurs: la început alcoolul se absoarbe mai repede.

- Gradul de obișnuire sau toleranță. 

- Consumatorii care beau alcool repede.       

După absorbție, sângele distribuie alcoolul în tot organismul iar cea mai mare parte a alcoolului (90-98%) este metabolizată în ficat într-un ritm constant, iar o altă parte este eliminată nemetabolizată prin urină, transpirație și aer expirat.

Eliminarea alcoolului este mult mai lentă în timpul orelor de somn. De aceea, dacă înainte de culcare consumul tău de alcool a fost mare, este posibil ca dimineața să te trezești tot cu o alcoolemie pozitivă. A dormi câteva ore nu este suficient pentru a asigura o conducere în siguranță.

                                         

Cât durează efectul alcoolului?

Alcoolul poate începe să fie detectat în sânge în decurs de 5 minute de la ingerare și atinge nivelul maxim între 30 și 90 de minute mai târziu. Din acest moment, începe să dispară încet din sânge până la eliminarea sa completă.

O persoană cu o alcoolemie de 1 g/l poate avea nevoie de între 6 și 10 ore pentru ca nivelul de alcool în sânge să scadă sub nivelul maxim permis. 

Mituri și trucuri false pentru a evita alcoolemia

Spre deosebire de ceea ce se crede de obicei, niciuna dintre următoarele strategii nu s-a dovedit a fi eficientă în reducerea nivelului de alcool în sânge:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel