Albania ”s-a născut” în centrul Bucureștiului. Părintele Vasile Ioana: Aici s-a petrecut un mare eveniment
După slujba de duminică, 16 mai 2021, părintele Vasile Ioana a vorbit despre un moment crucial din istoria poporului albanez, moment ce a avut loc în București, la Biserica Sf. Nicolae-Dintr-o zi.
După slujba de duminică, 16 mai 2021, părintele Vasile Ioana a vorbit despre un moment definitoriu al istoriei Albaniei care a avut loc la Biserica Sf. Nicolae-Dintr-o zi:
„În 1905, prin decret Regal, Regele Carol dăruiește această biserică comunității albaneze care era în București. Vreau să știți că statul independent albanez, astăzi cu capitala la Tirana s-a înființat aici, în această biserică și în foaierul Hotelului Continental când Fan Noli, primul premier al Albaniei, preot la această biserică, a adunat aici tinerii albanezi care și-au dorit un stat al lor, o țară a lor și aici s-a statutat acest lucru. Mare binecuvântare că în această biserică s-a petrecut acest mare eveniment din istoria poporului albanez.
De atunci, albanezii ortodocși au venit și au slujit în această biserică împreună cu preoți care unii dintre ei erau albanezi de-a dreptul, iar alții cunoșteau limba albaneză. Un alt moment important în istoria acestei biserici e faptul că între 1942 și 1947 slujește aici tatăl părintelui Vicar Buchiu, părintele Buchiu Piru, care cunoștea bine limba albaneză. Ce emoție trebuie să simtă în suflet fiul părintelui Piru, care astăzi vine și slujește în biserica în care a slujit tatăl său“, a precizat părintele Vasile Ioana.
Fan Noli, figură reprezentativă pentru ortodoxia albaneză
Fan Noli a fost un scriitor albanez, savant și om politic, fondator al Bisericii Ortodoxe din Albania. Acesta a fost premier și regent al Albaniei în 1924 în timpul Revoluției din iunie. Acesta a jucat un rol important în consolidarea albanezei ca limbă națională a Albaniei și a făcut numeroase traduceri ale capodoperelor literaturii mondiale.
Preotul albanez Fan Noli, luptător pentru independenţa Albaniei şi pentru autocefalia Bisericii Ortodoxe Albaneze, dar şi premier al Albaniei în perioada iunie-decembrie 1924 a slujit o scurtă perioadă la Biserica Sf. Nicolae-Dintr-o zi. Astfel că, având sprijinul nemijlocit al Bisericii Ortodoxe Române, comunitatea Ortodoxă Albaneză din Bucureşti a beneficiat timp de 35 de ani de unul dintre cele mai frumoase lăcaşuri de cult ale Capitalei, monument istoric, de artă şi arhitectură, din centrul oraşului.
Cleric ortodox şi deschizător de drumuri pentru Biserica autocefală albaneză, Noli a fost un poet şi un traducător excepţional, un om de cultură care a lăsat în urma sa o imensă şi valoroasă operă literară. S-a născut în Ibrik Tepe, sat albanez lângă Endrené, Turcia.
După terminarea liceului în Turcia, şi-a continuat studiile şi activitatea în Grecia şi Egipt. În anul 1906 s-a stabilit în America, unde a fost hirotonisit ca preot al comunităţii ortodoxe albaneze, potrivit Agerpres.
Fondarea statului albanez
Mai multe răscoale au avut loc între anii 1910 și 1912, iar înfrângerea Imperiului Otoman în Primul Război Balcanic a determinat declararea independenței Albaniei de către Ismail Qemali la Vlora, în 28 noiembrie 1912. Independența Albaniei a fost recunoscută prin Conferința de la Londra la 29 iulie 1913, însă trasarea frontierelor nu a ținut cont de realitățile demografice din teren.
Monarhia a fost scurtă și a durat din 1914 până în 1925. A fost urmată de o primă Republică Albaneză de și mai scurtă durată 1925–1928, care a fost înlocuită de o altă monarhie 1928–1939. Ulterior, Albania a fost anexată de Italia Fascistă și apoi apoi de Germania Nazistă în timpul celui de al Doilea Război Mondial.
După prăbușirea Axei, Albania a devenit stat comunist, denumit Republica Populară Socialistă Albania, dominată de Enver Hoxha. Moștenitorul politic al lui Hoxha, Ramiz Alia, a condus țara în perioada dezintegrării statului hoxhaist, atunci când comunismul s-a prăbușit în estul Europei, la finalul anilor 1980.
VEZI ȘI - Paula Seling, respinsă de o televiziune. ”N-o chemăm că e cu Biserica!” / video
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News