Data actualizării:
Data publicării:

Ai putea avea diabet fără să ştii! Vezi ce simptome ar trebui să te îngrijoreze

Autor: Liana Ganea | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Dacă recunoşti simptomele de mai jos, e important să începi să-ţi faci investigaţii medicale. S-ar putea să suferi de diabet.

Tot mai multe persoane sunt diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2, majoritatea cazurilor având legătură cu stilul modern de viață, ce implică obezitate, sedentarism și alimentație dezechilibrată. În țara noastră, aproape 2 milioane de persoane au această boală, iar peste 3 milioane au prediabet, o stare care precede instalarea afecțiunii în următorii 10 ani, în cazul în care nu se intervine în schimbarea stilului de viaţă.

Diabetul zaharat este un sindrom complex caracterizat prin valori ridicate ale glicemiei, care reprezintă glucoza (zahărul) din sânge. În cadrul acestei afecțiuni cronice, pancreasul nu mai secretă suficientă insulină ori organismul nu poate utiliza eficient insulina produsă. Din această cauză, nivelul glicemiei rămâne ridicat (hiperglicemie).

Diabetul de tip 1 este caracterizat prin reacția anormală a organismului faţă de propriile celule secretoare de insulină, reacție urmată de distrugerea acestora până aproape de dispariție. Mai este numit și insulinodependent, pentru că persoanele afectate de această boală trebuie să primească tratament cu insulină pentru a supraviețui.     

În diabetul de tip 2, există o secreție insuficientă de insulină, precum și un deficit în utilizarea acesteia (insulinorezistență). Eliminarea excesivă de urină, sete intensă, oboseala, foamea accentuată, scăderea în greutate, amorțeala picioarelor şi vindecarea greoaie a rănilor se numără printre manifestările obişnuite ale diabetului. Mai există însă şi alte semne sugestive ale diabetului nedepistat!

Simptomele neobişnuite pe care să nu le ignori

►O pată neobişnuită pe gât, mai închisă la culoare decât restul pielii, modificare numită Acanthosis nigricans, este un posibil simptom al diabetului zaharat de tip 2, informează healthline.com. Acanthosis nigricans apare, de regulă, în zona axilară, cervicală sau inghinală.

►Infecţiile recurente. Diabetul slăbeşte sistemul imunitar, ceea ce expune unui risc mai mare de a face infecţii frecvente. Printre acestea, se numără infecţiile vaginale, urinare şi cutanate.

►Problemele de vedere. Un nivel ridicat al zahărului din sânge afectează buna funcţionare a multor organe şi inclusiv ochii pot fi afectaţi. Diabetul de tip 2 poate determina apariţia modificărilor de fluide la nivelul ochilor, vederea înceţoşată şi dificultatea de a focaliza obiectele.

► Iritabilitatea şi schimbările de dispoziţie sunt alte manifestări care pot să apară în cazul diabetului de tip 2 nediagnosticat. Diabetul necontrolat sau tratat poate declanşa schimbări rapide ale nivelului zahărului din sânge.

►Mâncărimile. Diabetul nediagnosticat și creșterea zahărului din sânge pot deteriora, de asemenea, fibrele nervoase din întregul corp mai ales de la mâini și picioare. Acest lucru poate duce la apariţia mâncărimilor.

►Gura uscată. Oricine poate avea gura uscată, dar mai ales persoanele cu diabet de tip 2 nedepistat se pot confrunta mai des cu acest simptom deoarece glicemia crescută scade fluxul de salivă.

Citeşte mai mult pe Click Sănătate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel