Data actualizării:
Data publicării:

Ai migrene frecvente? Ar putea fi vorba de anevrism. Medicul Cristian Mihalea (Sanador) explică modul prin care se poate preveni moartea subită

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Fotografie de la Karolina Grabowska: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/chel-ple-uv-tanar-cap-6333509/
Fotografie de la Karolina Grabowska: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/chel-ple-uv-tanar-cap-6333509/

Chirurgie fără bisturiu! În ziua de astăzi este realitate. Anevrismul se tratează acum fără a deschide cutia craniană, cu ajutorul endoprotezei.

Alegeri prezidentiale 2024

În cazul creierului, anevrismele sunt tratate de mult timp cu dispozitive care umplu spațiul în care vasul de sânge este dilatat, bolnav. Astăzi, o proteză vine în rezolvarea problemei.

Medicii Cristian Mihalea și Bogdan Popa de la SANADOR au vorbit, la DC News și DC Medical, despre radiologia intervențională și anevrism.

„Nefericirea specialității noastre este că pacientul cu anevrism cerebral nu are simptomatologie decât foarte rar, când anevrismul devine foarte mare și atunci îl depistăm, de multe ori, întâmplător, prin examenele radiologice pe care pacienții le fac din diferite motive: cefalee, urmăriri oncologice.

Pacienții fac uneori RMN cerebral și atunci descoperim acest anevrism. Nu există încă un program de screening, nicăieri în lume, în care să facem un RMN la persoanele de peste 45 de ani.

Durerea de cap, în cazul anevrismului cerebral, la 9 - 11 milimetri, este explicabilă. Nu avem argumente medicale sub dimensiunea aceasta. Anevrismul este periculos și trebuie tratat de la 5 - 6 milimetri în sus”, a spus medicul Cristian Mihalea.

„Dacă avem o persoană cu migrene frecvente, la care dintr-o dată migrenele acelea nu mai sunt cum le știa, este clar că este un lucru care ar trebui să dea de gândit și neurologul o trimite la imagistică. Mulți pacienți care merg la ORL sunt descoperiți cu anevrism cerebral”, a mai zis specialistul de la SANADOR.

Limita pentru ca anevrismul să fie tratat este de cinci milimetri

„Cam aceasta este limita și în spitalele din Vestul Europei, dar și din SUA. De la 5 milimetri ne cam punem problema să tratăm. Pentru ce? Pentru a preveni o moarte subită, prin ruptură.

Se produce o hemoragie care, în 50% din cazuri, este fatală, iar în 50% din cazuri pacientul ajunge la spital, dar una este să tratezi de acum, vorbim de un tratament preventiv care reduce trombozarea anevrismului și alta este să tratezi un anevrism rupt. Se face același tratament, dar problema este că hemoragia odată prezentă, duce la deteriorarea creierului și poate provoca hidrocefalie, poate fi fatală.

Noi vrem să prevenim și se previne moartea subită prin ruptură de anevrism, datorită faptului că îl tratăm preventiv", a conchis medicul Cristian Mihalea.

Anevrismul cerebral este o afecțiune de mare gravitate, care, în absența tratamentului, se poate complica prin ruptură, cu evoluție rapidă către deces

La Spitalul Clinic SANADOR, echipa de radiologie intervențională condusă de Dr. Cristian Mihalea și Conf. Dr. Bogdan Popa a realizat, în premieră pentru sistemul medical privat din România, o procedură endovasculară de implantare a unui dispozitiv intrasacular pentru tratamentul unui anevrism cerebral de arteră comunicantă anterioară. Anevrismul, cu dimensiunea de 6 mm în diametru, a fost tratat cu ajutorul unei endoproteze implantate în sacul anevrismal (WEB SL 6*3 mm Microvention USA) printr-o procedură de neuroradiologie intervențională.

Laboratorul de Cateterism de la Spitalul Clinic SANADOR este singurul din România dotat cu două angiografe ultraperformante Philips Azurion 7, de ultimă generație, permițând realizarea unor tratamente endovasculare avansate, pentru cazuri complexe, în cele mai bune condiții. Pentru siguranța deplină a pacienților, procedurile din Laboratorul de Angiografie de la SANADOR se desfășoară în atmosfera sterilă asigurată de sistemul modern de ventilație cu presiune pozitivă, care oferă avantaje multiple precum aspirația ionilor generați în timpul procedurilor și reducerea expunerii la radiații a medicului și a pacientului.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel