Agricultura, inexistentă în PNRR. Avram Fițiu: Ministrul Ghinea a considerat că România nu trebuie să rezolve problema irigațiilor
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Facebook Cristian Ghinea
Foto: Facebook Cristian Ghinea
Avram Fițiu a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre excluderea agriculturii din PNRR.

Invitat la DC News, Avram Fițiu, conferențiar universitar la USAMV Cluj-Napoca, a vorbit despre excluderea Agriculturii din PNRR:

„Eu am fost implicat în scrierea PNRR-ului, la Ministerul Agriculturii, în poziția de subsecretar de stat, între martie 2020 și martie 2021 și echipele mele au scris 8 fișe de investiții prin PNRR, însă doar una, cea cu liceele agricole, a fost preluată de către Ministerul Fondurilor Europene. Din păcate, două fișe de investiții majore pe care Ministerul le-a creat și anume cea legată de gestiunea apei, tocmai subiectul Bărăgan, o fișă de investiții de 6,5 miliarde de euro, pentru care au muncit vreo 150 de oameni din minister, nu a fost luată în calcul de către ministrul Ghinea la acea perioadă, considerând că România nu are nevoie de rezolvat problema irigațiilor din România și de gestiune a apei.

Cei mai mari ecologi ai României, din păcate, nu ne-au permis celor de la Ministerul Agriculturii să putem rezolva pentru totdeauna problema apei din Bărăgan și din alte zone ale României. Aici este marea dezamăgire pe care am avut-o eu cât am fost în minister, chiar dacă nu eu m-am ocupat de această fișă. România nu a reușit să rezolve o problemă nerezolvată de 32 de ani și anume problema gestiunii apei din Bărăgan. Din păcate, în acel moment nu am avut parte de un Guvern responsabil, și nu l-am avut pe Ghinea un om responsabil, care să înțeleagă nevoile Bărăganului și să rezolvăm problema. Astfel, ne-am trezit cu un PNRR în care agricultura este inexistentă, mai puțin o fișă pe care colegii mei au creat-o, cea cu liceele agricole, prin care să le profesionalizăm să producă agricultori și nu absolvenți de licee agricole care apoi merg și muncesc ca angajați“, a spus, la DC News, Avram Fițiu.

 

Citește și / Cîmpeanu: 1.391 de şcoli, finanţate cu 190 de milioane de euro prin Programul de Reducere a Abandonului Şcolar asumat în PNRR

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că 1.391 de şcoli vor fi finanţate cu aproape 190 de milioane de euro în cadrul jalonului asumat prin PNRR referitor la Programul Naţional de Reducere a Abandonului Şcolar.

'Avem stadiul de îndeplinire a jaloanelor, din perspectiva Ministerului Educaţiei. Este vorba (...) de trei jaloane care stau în dreptul Ministerului Educaţiei. Cel mai complex dintre acestea este Programul Naţional de Reducere a Abandonului Şcolar. Am definitivat procesul de selecţie a acestor şcoli care vor beneficia în prima rundă de finanţare prin Programul Naţional de Reducere a Abandonului Şcolar, care este o componentă importantă a proiectului 'România educată', a declarat Cîmpeanu.

'Jalonul era minimum 750 de şcoli care să poată fi finanţate. Vă informez cu această ocazie că avem 1.391 de şcoli care vor fi finanţate în această primă rundă. 1.391 de şcoli vor fi finanţate, în raport cu ceea ce ne-am asumat, cel puţin 750. Suma totală cu care vor fi finanţate aceste şcoli este de aproape 190 de milioane de euro, plus TVA. Finanţarea medie per şcoală înseamnă 136.000 de euro - 136.600 de euro', a declarat Sorin Cîmpeanu, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel