Agenţia Europeană a Medicamentului, undă verde pentru pastila anti-COVID-19 de la Pfizer
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie creată de Karolina Grabowska, de la Pexels
Fotografie creată de Karolina Grabowska, de la Pexels
Pastila anti-COVID-19 dezvoltată de Pfizer a fost aprobată în Europa, anunţă Agenţia Europeană a Medicamentului. 

EMA a aprobat joi, în mod condiționat, utilizarea pilulei antivirale COVID-19 de la Pfizer pentru tratarea adulților cu risc de îmbolnăvire severă, în condițiile în care Europa se străduiește să își consolideze arsenalul pentru a lupta împotriva variantei Omicron, scrie Reuters. Aprobarea de către EMA permite statelor membre ale UE să folosească un nou instrument pentru a combate COVID. Italia, Germania și Belgia se numără printre puținele țări din UE care au cumpărat medicamentul.

În decembrie, Statele Unite au autorizat Paxlovid și Molnupiravir, un medicament similar dezvoltat de Merck.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spunea joi că Pfizer a cerut autorităților din România crearea unui fond național care să despăgubească eventualele victime ale administrării medicamentelor sale inovative, ceea ce ar crea foarte multe rezerve, scrie Mediafax.

Pfizer asigură că pastila sa anti-COVID-19 este eficientă şi împotriva Omicron

'Am dezvoltat în mod specific paxlovid pentru a menţine activitatea sa împotriva coronavirusului, precum şi a variantelor ce provoacă în prezent îngrijorare şi care suferă mutaţii în structurile glicoproteice', notează într-un comunicat Mikael Dolsten, cercetător la Pfizer.

Comunicatul arată că un studiu in vitro realizat de Pfizer a verificat eficienţa medicamentului nirmatrelvir împotriva enzimei Mpro de care are nevoie coronavirusul pentru a se putea replica şi care este prezentă în diferitele variante ale SARS-CoV-2, inclusiv Omicron. 'Rezultate au arătat că în toate cazurile nirmatrelvir este un inhibitor puternic', se precizează în comunicat.

Centrul Icahn a realizat împreună cu Pfizer un alt studiu de laborator care determină eficienţa tratamentului cu paxlovid împotriva Omicron şi a altor variante ale coronavirusului.

În decembrie, Agenţia Europenă a Medicamentului a asigurat că paxlovid poate fi folosit pentru tratarea adulţilor cu COVID-19, care nu necesită oxigen suplimentar şi care prezintă riscul de a dezvolta o formă gravă a bolii. VEZI MAI MULTE AICI 

CITEŞTE ŞI Va fi produsă pastila anti-COVID ”pentru săraci”. 30 de companii au bătut palma pentru a o crea IEFTINĂ

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel