Află aici câţi ani pot trece fără să fie depistat cancerul ovarian
Oamenii de ştiinţă din Statele Unite ale Americii au descoperit că tumora ovariană se poate dezvolta în organism timp de 10 ani, fără să fie depistată prin analize. Potrivit cercetătorilor de la Centrul Medical de la Universitatea Stanford, analizele actuale nu pot depista substanţele eliberate de celulele canceroase până când acestea se acumulează. Când tumoarea ajunge la un nivel detectabil, boala se extinde şi la celelalte organe.
Autor: Anca Murgoci
„Rezultatele studiului pot fi interpretate şi ca veşti bune, şi ca veşti rele”, spune profesorul Sanjiv Gambhir, cel care a coordonatul studiul. Vestea proastă este că atunci când tumoarea este depistată, cu ajutorul analizelor actuale, aceasta poate fi deja în stare latentă. Vestea bună este că dacă experţii vor reuşi să îmbunătăţească actualele analize bazate pe sânge, tumoarea va putea fi depistată cu 10 ani înainte.
Potrivit http://www.bbc.co.uk, cancerul depistat la timp are mai multe posibilităţi de vindecare dacă este depistat într-o formă incipientă. Cu toate acestea, cancerul ovarian, foarte răspândit la femei, este mortal. Nu prezintă simptome clare şi atunci când este depistat, boala afectează celelalte organe.
Cercetătorii au demonstrat că analizele actuale de sânge pot depista tumoarea după ce s-au acumulat 1700 de milioane de celule, un volum care se dezvoltă în 10-15 ani de boală. Profesorul Gambhir lucrează la crearea unui model de analize care va putea detecta nu doar cancerul ovarian, ci şi alte tipuri de boală. „Acest model va elimina multe din speculaţiile actuale”, spune profesorul. După cum afirmă şi medicul Laura McCallum, de la Cancer Research din Marea Britanie, „detectarea cancerului în faza incipientă are mai multe posibilităţi de vindecare şi astfel numărul deceselor se poate reduce”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News