Află aici care ar putea fi populaţia mondială în anul 2050
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
populatie
populatie

Populaţia lumii va ajunge la 10.000 milioane de persoane în anul 2050, estimează specialiştii. În prezent, populaţia lumii este de 7.000 milioane de persoane.

Autor: Anca Murgoci

Fondul ONU pentru populaţie  (UNFPA) a publicat un raport care descrie îmbătrânirea populaţiei mondiale, informează BBC.„În prezent, una din nouă persoane are peste 60 de ani. În anul 2050, vor fi mai multe persoane în vârstă decât minori de 15 ani”, spune Ann Pawliczko, de la UNFPA.

Pe de-o parte, ONU vede aceste rezultate ca pe un motiv de provocare pentru că îmbătrânirea populaţiei va aduce un dezechilibru economic şi social. Pe de altă parte, ONU spune că este şi un motiv de sărbătoare pentru că nivelul de trai al oamenilor se va îmbunătăţi. Specialiştii spun că sunt siguri de numărul populaţiei din anul 2050 pentru că persoanele care vor avea atunci 60 de ani, deja s-au născut.

Cu toate acestea, ecuaţia mai are încă o problemă: rata natalităţii. Prezicerea modului în care aceasta se va modifica, este greu de estimat. Din acest motiv, este destul de greu de precizat care va fi numărul oamenilor pe Terra peste sute şi mii de ani.

Tranziţia demografică

Mult timp, experţii în statistică au văzut în numărul populaţiei „o tranziţie demografică” care apare atunci când o societate devine mai bogată. „Tranziţia demografică este un proces demografic care are ca principală trăsătură scăderea mortalităţii, urmată de scăderea natalităţii (fertilităţii). Acesta este rezultatul dezvoltării economice şi sociale”, spune Pawliczko. „Este vorba despre patru etape. Prima este atunci când ratele de natalitate şi mortalitate se menţin la cote înalte. A doua etapă înregistrează rate înalte ale natalităţii şi rate scăzute ale mortalităţii. În a treia etapă, se poate observa o diminuare a ratei natalităţii şi a ratei mortalităţii. A patra etapă este caracterizată de o rată scăzută a nivelului natalităţii şi mortalităţii, şi în consecinţă, o lentă creştere demografică”, adaugă ea.

În timp ce ţările se îmbogăţesc, ratele lor de naştere scad. Ce se întâmplă după aceea?

Fertilitatea în ţările dezvoltate

Mulţi specialişti spun că ţările dezvoltate se vor afla, multă vreme, în perioade cu un nivel lent de creştere demografică. Cele mai recente dovezi arată că aceştia se înşală. „Istoria ne arată că, odată cu trecerea timpului, fertilitatea s-a diminuat în toată Europa”, spune Jane Falkingham de la Universitatea din Southampton. „Cu toate acestea, dacă te uiţi peste rapoartele periodice ale fertilităţii din ultimii zece ani, poţi vedea o creştere a acesteia în ţările dezvoltate”. Această rată a creşterii natalităţii în ţările dezvoltate nu poate fi atribuită doar imigraţiei, aşa cum unii experţi au spus.

Demografii spun că este greu de anticipat care vor fi schimbările prin care va trece populaţia. Ei nu mai pot spune cu exactitate care va fi numărul populaţiei pentru că tendiţele recente de fertilitate sunt destul de incerte.

Timpul ne va dovedi dacă estimările legate de numărul populaţiei din anul 2050 sunt exacte şi dacă aşa numita tranziţie demografică intră în a cincea etapă a unei fertilităţi neaşteptat de mare.

În anul 2004, Consiliul Economic şi Social al Naţiunilor Unite a încercat să găsească o valoare cât mai apropiată de ce ar putea fi populaţia mondială în anul 2300. Specialiştii spuneau că populaţia se va stabiliza pe la 9.000 milioane de oameni în 2050 şi că se va menţine aşa o lungă perioadă de timp. A fost doar o estimare medie pentru că valoarea maximă era încadrată între valoarea de 36.400 de milioane şi o valoarea de 2.300 de milioane.

Cu alte cuvinte, experţii spun că demograficii trebuie să privească în trecut pentru a face nişte estimări corecte, pentru că altfel orice valoare poate fi greşită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel