Dr. Radu Țincu: Încă nu este recomandată purtarea măștilor FFP2 și FFP3 de către populație
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Dr. Radu Țincu: Încă nu este recomandată purtarea măștilor FFP2 și FFP3 de către populație / Foto: Pexels
Dr. Radu Țincu: Încă nu este recomandată purtarea măștilor FFP2 și FFP3 de către populație / Foto: Pexels
Medicul Radu Țincu a explicat ce fel de măști de protecție ar trebui să purtăm în această perioadă.

Medicul Radu Țincu a fost întrebat la Realitatea Plus dacă în contextul apariției variantei Omicron este necesar ca românii să își cumpere măști de protecție de înaltă protecție. Acesta a explicat că încă nu au apărut studii de specialitate care să arate că măștile FFP 2 și 3, trebuie să fie purtate de către populație acum.

„Avem mai multe categorii de măști. Cea simplă, cea chirurgicală și cele FFP2 și 3. Acestea filtrează până la 95%, cele chirurgicale 75%, în timp ce măștile din material textil oferă o protecție de sub 50%. Cele FFP2 și 3 și cele chirurgicale au un sistem de protecție care împrăștie particulele. Totuși, nu este recomandată purtarea măștilor FFP2 și 3 de către populație. Specialiștii spun că odată cu varianta Omicron trebuie să crească gradul de protecție prin utilizarea măștilor. M-am uitat foarte atent pe ultimele studii și nu există niciun consens legat de recomandarea purtării acestui tip de măști de către populația generală.

"Omicron este mai blândă decât Delta"

Înainte de Covid, tot personalul medical purta măști simple, odată cu apariția virusului se folosesc doar măști cu protecție înaltă. Până acum, toate datele Omicron ne spun că este mai blândă decât Delta și afectează tractul respirator superior. În Franța, au scăzut internările, deci Omicron generează infecții mai simple. Nu este afectat nivelul de oxigenare al corpului, ci este vorba doar de crearea unui disconfort.

Era nevoie de un studiu legat de imunizarea colectivă, atât prin vaccinare, cât și prin trecerea prin boală. Așa știam pe ce valori începem valul 5. La acest moment, datele de imunizare colectivă iau în calcul persoanele vaccinate și cele declarate. Există un procent mare de populație care nu este ținută în observație. Datele arată că Omicron are forme ușoare, iar aici va interveni imunizarea colectivă și sfârșitul valului pandemic”, a declarat medicul Radu Țincu în emisiunea „100%”, moderată de Laurențiu Botin.

VEZI ȘI: Radu Țincu, despre VALUL 5 al pandemiei: Mai scurt decât valul 4, dar cu 25.000 de cazuri pe zi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel