Adunarea Universitară a Francofoniei. Anunțarea rezultatelor alegerilor. Sorin Cîmpeanu, reales președinte al AUF / VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Începând de marți, 21 septembrie și până vineri, 24 septembrie 2021, Universitatea POLITEHNICA din București găzduieşte prima ediție a Săptămânii Mondiale a Francofoniei Științifice. Această amplă manifestare este marcată de cea de-a XVIII-a Adunare Generală cvadrienală a Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), ocazie cu care vor fi aniversați cei 60 de ani de existență a celei mai importante rețele universitare din lume. 

UPDATE:  Sorin Cîmpeanu a fost reales în funcția de Președinte al Agenției Universitare a Francofoniei 

Sorin Cîmpeanu a fost reales astăzi în funcția de Președinte al AUF cu o majoritate importantă. 

Președintele în funcție al AUF a fost reales astăzi în funcție cu o majoritate de 58% din totalul voturilor exprimate.  Astfel, din cele 286 de voturi exprimate, Cîmpeanu a obținut 165 de voturi, cu aproape 50 de voturi mai mult decât contracandidatul său. 

În discursul său de mulțumire pentru realegerea sa, Președintele Sorin Cîmpeanu a mulțumit contracandidatului său și a menționat că exista o înțelegere între aceștia „Indiferent de cine va câștiga, important este să câștige francofonia”. 

Cîmpeanu a menționat motivele pentru care s-a prezentat pentru un al doilea mandat „M-am prezentat pentru a asigura continuitatea și tranziția între strategia actuală și strategia 2021-2025.”

Președintele în funcție a arătat că în următorul său mandat va continua să susțină devizele din fostul său program și anume: calitatea în formare și în cercetarea științifică, angajare și nu în ultimul rând rolul universităților ca și motoare are dezvoltării. 

Sorin Cîmpeanu a arătat că în noul său mandat urmează să adauge la obiectivele fostului mandat trei axe de dezvoltare ale agenției: profesionalizarea guvernanței universitare, ascultarea țărilor și instituțiilor membre și o abordare diferențiată, adecvată nevoilor fiecărei țări și instituții membre ale AUF. 

Președintele a mai sus spus că idea acestei abordări diferențiate a fost generată de proiectul consultării mondiale dirijat și inițiat de rectorul AUF, Slim Khalbouz. 

Rectorul Universității Politehnica din București a fost reales în poziția de Membru al Consiliului de Administrație al Agenției Universitare a Francofoniei

În perioada 21-24 septembrie, Universitatea Politehnica din București a găzduit Săptămâna Mondială a Francofoniei Științifice, un eveniment organizat în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei (AUF). A fost prima ediție a unei ample manifestări care a adunat reprezentanți ai peste 1000 de universități, prezenți atât în cadrul UPB, cât și prin mediul online.

În cadrul evenimentului, au avut loc alegeri pentru numirea membrilor în Consiliul de Administrație al AUF. Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București, a fost reales în poziția de membru al Consiliului de Administrație, pentru următorii patru ani, votat în unanimitate de universitățile membre cu drept de vot înregistrate la Adunarea Generala a AUF.

Rectorul UPB a declarat „Faptul că am fost reales în această poziție este o confirmare a efortului comunității noastre și a comunității academice din România de a sprijini colaborarea internațională, diversitatea în educație și proiectele internaționale de cercetare științifică. În timpul acestui mandat, am lansat inițiative menite să dezvolte aptitudinile antreprenoriale în rândul studenților și am generat oportunități pentru ca universitățile să își poată consolida rolul lor de operatori ai dezvoltării economice, sociale și culturale.

Le mulțumesc tuturor pentru votul pe care mi l-au acordat și comunității noastre pentru sprijinul continuu pe care îl acordă colaborării internaționale”.

În cadrul Săptămânii mondiale a Francofoniei Științifice au avut loc mai multe evenimente, precum: Cea de-a 18-a Adunare Generală cvadrienală a AUF, organizată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Conferința miniștrilor francofoni ai învățământului superior și cercetării, Prezentarea primei Carte albe a Francofoniei științifice, rezultată din consultarea mondială realizată de către AUF sau sau Sărbătorirea celei de-a 60-a aniversare a AUF.

--- 

Vineri, începând cu ora 14.00, DC News va prezenta momentul anunțării rezultatelor alegerilor. 

Acest maratonul universitar al francofoniei derulat săptămâna aceasta la București, în format hibrid (eveniment cu prezenţă fizică și la distanță, prin videoconferință în întreaga lume) reuneşte peste 900 de reprezentanți ai universităților din 116 state francofone membre AUF.

„Ne mândrim să spunem că este prima Adunare Generală AUF organizată în România, dar și primul eveniment de acest fel pe care AUF îl organizează într-o universitate. Alegerea de către AUF de a organiza acest eveniment cu dublă însemnătate în România, la Universitatea POLITEHNICA din București, reprezintă o recunoaștere pentru comunitatea noastră academică, dar și pentru întreg mediul universitar autohton”, a declarat Mihnea Costoiu, Rectorul Universității POLITEHNICA din București. 

Acesta a menționat faptul că „Universitatea noastră este membru cu drepturi depline în cadrul AUF. De-a lungul intracțiunii cu această organizație extinsă la nivel mondial, comunitatea noastră a reușit să implementeze proiecte și inițiative cu efecte pozitive la nivelul întregii Asociații Universitare Francofone. Vorbim aici nu doar despre extinderea colaborării între universități din spațiul internațional francofon, ci și despre progresul cercetării științifice, performanța academică sau inserția profesională. Am lansat inițiative menite să dezvolte aptitudinile antreprenoriale în rândul studenților și am generat oportunități pentru ca universitățile să își poată consolida rolul lor de operatori ai dezvoltării economice, sociale, culturale şi intra-culturale”.

Prin acest amplu eveniment, Agenția Universitară a Francofoniei își propune să celebreze Francofonia Științifică, un concept unificator care include sistemele de învățământ în ansamblul lor, pornind de la învățământul primar până la programele de studii doctorale. Această abordare reafirmă rolul de determinant pe care îl au universitățile în dezvoltarea globală a societății.

VIDEO: 

Despre AUF

Fondată în 1961, Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) este cea mai importantă rețea universitară din lume, cu peste 1 000 de unități membre în aproape 120 de țări. AUF este operatorul direct și recunoscut al francofoniei în învățământ superior și cercetare.

Misiunea AUF este de a sprijini instituțiile de învățământ superior și de cercetare și de a acționa în spiritul unei francofonii științifice dedicată dezvoltării economice și culturale a societăților.

AUF dezvoltă proiecte internaționale inovatoare și contribuie la o mai bună integrare profesională a tinerilor și la o mai bună dezvoltare a culturii antreprenoriale. www.auf.org.

Despre UPB

Universitatea POLITEHNICA din București este cea mai mare și cea mai veche universitate tehnică din țară și printre cele mai prestigioase universități din România. Tradiția de peste 200 de ani a instituției este legată de accelerarea procesului de industrializare în România și în regiune. Astăzi, Universitatea POLITEHNICA din București, trece printr-un proces continuu de modernizare, fiind implicată într-un dialog permanent cu marile universități din Europa și peste tot în lume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel