Adrian Vasilescu: Dumnezeu ajută băncile româneşti în faţa crizei
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
vasilescu-0903
vasilescu-0903

De această data avem şi noi şansa să fim ajutaţi de Dumnezeu, '"Dumnezeu şi Banca Naţională ajută băncile româneşti" în faţa crizei, a declarat, duminică, la Antena3, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu, întrebat despre efectele crizei financiare asupra băncilor din zona euro.

Vasilescu a dat asigurări că efectele crizei bancare europene nu se vor extinde asupra băncilor din România. 'Băncile româneşti sunt solide. Nu există putregai în nici una dintre băncile din România', a subliniat Adrian Vasilescu.

Recent, agenţia de evaluare financiară Fitch a revizuit în scădere ratingul pentru datoriile pe termen lung ale Italiei, în valută şi monedă locală, de la 'AA minus' la 'A plus', cu perspectivă negativă, iar calificativul pe termen scurt a fost retrogradat de la 'F1 plus' la 'F1'.

Fitch a revizuit în scădere şi ratingul pentru datoriile pe termen lung ale Spaniei, în valută şi monedă locală, de la 'AA plus' la 'AA minus', cu perspectivă negativă.

Standard and Poors a anunţat, de asemenea, că profilul financiar al băncilor elene National Bank of Greece, EFG Eurobank, Alpha Bank şi Piraeus Bank este expus unor riscuri semnificative, potrivit Agerpres.

Agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a revizuit şi ea în scădere ratingurile de credit ale băncilor franceze Credit Agricole şi Societe Generale, citând expunerea lor la datoria Greciei. De asemenea Moody's a menţinut ratingurile BNP Paribas sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, anunţând că profitabilitatea şi capitalul băncii furnizează un tampon adecvat pentru a sprijini expunerea băncii la Grecia, Portugalia şi Irlanda.

Sectoarele bancare din Bulgaria şi România sunt puternic dependente de industria bancară elenă. Un colaps bancar în Bulgaria şi România va avea un efect devastator asupra Ungariei, consideră analiştii occidentali.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel