Data publicării:
Secretul succesului Japoniei. Adrian Vasilescu, BNR: Asta e formula
Adrian Vasilescu, consilierul lui Mugur Isărescu, a vorbit, într-un interviu acordat DCNews, despre mentalitatea Japoniei care o ține la nivelul cel mai înalt și care sunt provocările momentului.
Adrian Vasilescu a declarat că succesul economic al Japoniei este unul bazat pe trei principii clare. "Japonia este o țară complexă care trebuie judecată complex. Japonia are o instituție foarte puternică. Fac o paranteză și explic un lucru care este de foarte mare actualitate, circulă în foarte multe publicații internaționale. Succesul economic, pe ce se bazează. Și există o serie de factori care reprezintă succesul economic în țară: legi înțelepte, instituții puternice, echipe performante în instituții puternice. (...) asta e formula pe care a folosit-o și Japonia. Acolo sunt legile făcute cu cap. Americanii i-au ajutat foarte mult, dar și spiritul japonez. Japonia a trecut printr-o criză lungă care a început în 1990 și nu s-a încheiat când a început criza asiatică din 1997 și nu s-a încheiat nici când a început criza mondială din 2008-2009. Nu prea arată sub criză și totuși arată. Un istoric japonez spune că atunci când toate lucrurile merg ceas, forța din oameni, avantajele din natură, finanțările externe, este simplu să înaintezi. Important este ca o țară să înainteze când toate lucrurile astea merg pe dos, când totul îți este defavorabil. (...) În istoria civilizațiilor au reușit numai popoarele care au știut să facă față provocărilor", a declarat Adrian Vasilescu.
"Un fel de frână în fața competiției"
Consilierul lui Mugur Isărescu susține că, astăzi, Japonia este înfârnată de un principiu care a funcționat foarte bine cândva. ”De altfel, criza asta din 1990, sunt mult intelectuali japonezi care susțin că elita japoneză și-a dorit această criză, care e o criză pe termen lung pentru că a vrut cu tot dinadinsul să schimbe ceva fundamental în Japonia. Ce nu se potrivește cu spiritul lumii de azi din Japonia. În primul rând, o preocupare ca în companiile din Japonia, că sunt mici că sunt mari, să funcționeze sistemul de angajare din tată în fiu. Asta a fost bună foarte multă vreme, dar astăzi începe să fie un fel de frână în fața competiției", a mai spus Adrian Vasilescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News