Adrian Marinescu, despre doza 4 de vaccin: Persoanele vulnerabile nu sunt doar oamenii de peste 60 de ani
Autor: Rodica Mitu | Publicat pe: 17 mai 2022, 07:47
WhatsApp
Dr. Adrian Marinescu
Dr. Adrian Marinescu
Doza a patra a vaccinului împotriva Covid-19 poate fi administrată, începând de luni, în România.

Doctorul Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Balș din București, a vorbit în cadrul emisiunii „Punctul de Întâlnire” de la Antena 3, despre categoriile de pacienți pentru care doza a patra ar putea face diferența între o formă ușoară sau moderată de Covid-19 și una severă.

„Din păcate, deocamdată, nu avem o variantă nouă de vaccin, acel update de vaccin care se referă la mutațiile noi, probabil că o să vină în toamnă, și atunci trebuie să ne descurcăm cu ceea ce există în momentul de față. Eficiența este categoric mai redusă în raport cu Omicronul, dar pentru persoanele vulnerabile, cei care sunt în vârstă, cei care au boli cronice, avem nevoie de un plus de protecție acum, nu putem să așteptăm până la toamnă. Din păcate, ei fac în continuare forme severe și ajung la terapie intensivă. Persoanele vulnerabile nu sunt doar oamenii de peste 60 de ani, nu sunt doar cei cu boli cronice cunoscute. Cineva care este de vârstă medie și este supraponderal și poate are boli cronice pe care nu le cunoaște este, de asemenea, vulnerabil”, a spus Adrian Marinescu.

„Din punctul meu de vedere, plusul de protecție prin vaccinare ar trebui să se refere la acești oameni, iar procentul celor care se încadrează aici este destul de mare în România”, a declarat directorul medical al Institutului Matei Balș din București.

Întrebat dacă România se va confrunta cu un nou val de Covid-19 în toamnă, Adrian Marinescu a răspuns astfel: „De la începutul anului 2022, plecând de la varianta Omicron, vorbim de conviețuire. Odată ce am început această conviețuire, din punctul meu de vedere, nu mai discutăm de valuri cu presiune importantă la nivelul spitalelor terapie intensivă. Dacă vom avea creșteri la un moment dat, în toamnă în principiu, asta nu înseamnă că de aici vom avea probleme deosebite, pentru că vor fi în general infecții ușoare, care vor trece repede, fără să necesite spitalizare. Vor fi, din păcate, și acei puțini care vor face forme severe. Eu nu cred că va mai reveni pandemia așa cum era înainte”, a explicat Adrian Marinescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?