Admitere la Academia de Poliție: Se schimbă metoda de calcul a mediei finale
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Admiterea la Academia de Poliţie se face diferit în 2022 / Foto: Academia de Poliţie, Facebook
Admiterea la Academia de Poliţie se face diferit în 2022 / Foto: Academia de Poliţie, Facebook
Dacă până acum, admiterea la Academia de Poliţie se făcea exclusiv pe baza notei obţinute la proba scrisă, din acest an cei care vor să îmbrace uniforma albastră vor fi nevoiţi să petreacă ceva mai mult timp în sala de sport. De ce? Pentru că, de acum înainte, media de admitere se va compune din 50% nota obţinută la evaluarea performanţei fizice şi 50% proba scrisă.  

Condițiile de admitere în cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” au fost modificate. Astfel că ponderea notării în cadrul probele de admitere urmează să fie modificată. Nota finală va fi reprezentată de media aritmetică a notelor obținute la proba de evaluare a performanței fizice, respectiv la proba scrisă.

Potrivit noilor modificări, nota obținută la proba de evaluare a performanței fizice va avea o pondere de 50% din nota finală, urmând ca proba scrisă să aibă la rândul ei o pondere de 50%. Până acum, admiterea se realiza exclusiv pe baza notei obținute la proba scrisă, reprezentată de subiecte din gramatica limbii române, limbă străină și istorie. Proba de evaluare a performanței fizice nu era notată, însă era eliminatorie, transmite Sindicatul Europol.

Rămâne de văzut ce impact va avea această modificare în lista finală de admitere din această sesiune, mai ales în contextul în care în ultimii 2 ani, sistemul educațional s-a desfășurat în marea majoritate în sistem online. În raport cu celelalte instituții de învățământ superior, doar Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport mai are un sistem similar de notare, în care se pune accent foarte mare pe performanțele fizice ale candidaților. Singurii candidați pentru care se va face excepție de la aceste reguli, sunt copiii veteranilor care nu vor susține proba scrisă ci doar proba de evaluare a performanței fizice (Legea 168 din 2020).

De ce "se bat" tinerii pe locurile la Academia de Poliţie?

În fiecare an, absolvenţii de liceu vin buluc să se înscrie la Academie. Stabilitatea locului de muncă și respectul societății sunt principalele criterii care îi determină pe tineri să aspire la meseria de polițist. Şi ar mai fi şi "pasiunea" pentru uniformă. Mulţi sunt atraşi şi de alura perfect definită pe care ţi-o dă o uniformă în mărimea potrivită, călcată şi apretată. Salariile mari sunt şi ele o motivaţie puternică. Pentru a deveni studenţi, candidaţii trebuie să treacă cu bine de două probe, una medicală şi una sportivă. Pentru a fi declaraţi admişi, absolvenţii de liceu trebuie să promoveze probele eliminatorii, să obţină numărul minim de puncte stabilit pentru a promova testul de verificare a cunoştinţelor (echivalentul notei 5,00) şi să se clasifice, în ordinea descrescătoare a punctajelor/ mediilor obţinute, în limita numărului de locuri scoase la concurs.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel