Data actualizării:
Data publicării:

SUA ar urma să deblocheze vânzarea de avioane F-16 către Turcia, după ratificarea aderării Suediei la NATO - Reuters

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Casa Albă ar fi trimis miercuri o scrisoare membrilor Congresului.

Administrația Biden ar îndemna la aprobarea vânzării de avioane Lockheed Martin F-16 către Turcia în valoarea de 20 de miliarde de dolari, potrivit surselor Reuters.

Parlamentul Turciei a ratificat marți candidatura Suediei de aderare la NATO, eliminând un obstacol major în calea extinderii alianței militare occidentale, după 20 de luni de întârziere. Sursele citate au declarat că scrisoarea ar fi fost trimisă miercuri și că administrația nu a notificat încă în mod oficial Congresul cu privire la planurile de vânzare.

Neaprobarea ratificării de către Turcia a fost un obstacol major în calea obținerii aprobării Congresului pentru acordul privind avioanele de luptă. Parlamentarii declaraseră că așteaptă aprobarea acesteia - inclusiv semnătura președintelui Tayyip Erdogan - înainte de a decide dacă vor aproba vânzarea.

Turcia a solicitat în octombrie 2021 să cumpere avioane de luptă Lockheed Martin F-16 în valoare de 20 de miliarde de dolari și aproape 80 de kituri de modernizare pentru avioanele sale de război existente.

Liderii comisiilor pentru relații externe din Senatul SUA și din Camera Reprezentanților pentru afaceri externe examinează fiecare vânzare majoră de arme. Aceștia pun în mod regulat întrebări sau își exprimă îngrijorarea cu privire la drepturile omului sau probleme diplomatice care pot întârzia sau opri astfel de tranzacții.

Suedia și Finlanda au solicitat să intre în NATO după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. În timp ce aderarea Finlandei a fost aprobată anul trecut, candidatura Suediei a fost blocată de Turcia și Ungaria.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel