Data publicării:

Adio, măriri salariale! Probleme pentru angajați odată cu noile măsuri fiscale. Pariul Elenei Cristian (DC Business)

Autor: Andrei Itu | Categorie: Economie
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Elena Cristian, analist DC Business, a vorbit despre măsurile fiscale 'sinucigașe' anunțate de Guvern, care vor afecta crunt mediul de afaceri, în special cel al IMM-urilor.

'Măsurile sunt multe și foarte dure. Ce știu eu, din informațiile pe care le am de la Ministerul Finanțelor, acest plan al măsurilor va fi aplicat în două etape, respectiv 1 octombrie și 1 ianuarie. Din punctul meu de vedere, măsurile vor lovi în aproape toată lumea. Și profesiile liberale vor fi destul de afectate, dincolo de PFA-uri. Vor fi impozitate tichetele de masă, vor fi limitate voucherele de vacanță.', a declarat Elena Cristian, în cadrul emisiunii moderate de Niels Schnecker la România TV.

'Toată povara care va veni în plus o va resimți, într-un final, angajatul. Toate cheltuielile și povara în plus de pe angajator îl vor face ca să nu mai poată majora salariile angajaților sau din contră, cumva, să diminueze veniturile. La microîntreprinderi este o prevedere foarte importantă, confirmată astăzi de ministrul Boloș. Practic, schimbă toate datele problemei. Este adevărat că până la 60.000 de euro este impozit 1%. Și între 60.000 de euro și 500.000 de euro va fi 3%. Atenție! Aceste microîntreprinderi nu trebuie să aibă o rată a profitului mai mare de 30%! Dacă au o rată a profitului mai mare de 30% vor intra automat la impozitul pe profit de 16%.', a spus Elena Cristian.

'Aproximativ 70% dintre microîntreprinderi vor fi afectate, intrând în incidența acestor prevederi. Mi se pare o măsură sinucigașă pentru ambele electorate, PSD și PNL. Nu știu unde se va ajunge! Suntem oameni de cifre, pariem că statul nu va încasa mai mult cu aceste măsuri fiscale, Niels?', a declarat Elena Cristian.

'Ați văzut cumva în acest pachet de măsuri conectarea caselor de marcat în totalitate la sistemul Fiscului? Ați văzut informatizarea vămilor? Ați văzut reducerea evaziunii fiscale și creșterea gradului de colectare? Ați văzut cumva forțarea companiilor de stat, care sunt cei mai mari datornici la buget, să își plătească taxele ca noi toți? Nu este nicio astfel de măsură! Sigur că presiunea mai mare este tot pe cel care plătește taxele. Într-un final, nu va mai putea plăti și tot statul va fi cel care pierde! Cred că, în această formulă, acest pachet de măsuri va fi schimbat foarte repede.', a zis Elena Cristian.

'Mulți dintre cei care au lucrat la acest pachet fiscal, nu cred că au plătit un salariu în viața lor și cred că nu au tăiat nicio factură! Își vor da seama că nu este un pachet care să aducă bani la buget. Mă gândesc că, poate, sperăm că îl vor schimba. De exemplu, vor fi 10% la dividende plus CASS fără plafonul care era până acum! Păi, despre ce vorbim?!', a mai spus Elena Cristian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel