Data publicării:

Energia verde, blocată de birocrație și lipsa finanțării. Claudiu Butacu: Investițiile prin PNRR n-ajung niciodată la noi, la firul ierbii

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Economie
WhatsApp

Sectorul energetic din România se află într-un punct critic, iar 2025 aduce provocări care necesită soluții urgente. La cea de-a XIII-a ediție a Energy Forum, Claudiu Butacu, președintele Asociației EFdeN, a atras atenția asupra principalelor probleme din domeniu și a subliniat importanța învățării continue, a încrederii și a stabilității legislative pentru o tranziție energetică eficientă.

„La învățarea continuă, problema nu e ceea ce nu știm, e ceea ce credem că știm deja”, a declarat Claudiu Butacu. 

El a subliniat că o componentă importantă în acest domeniu este încrederea între generații și între actorii implicați în acest proces. „Suntem la o răscruce de drumuri. Dacă o spune cineva din partea asta un pic mai tânără, cred că ar trebui să devină ușor problematică. Sunt în fața dumneavoastră după 15 ani în care am construit case. Sunt electrician autorizat, îmi iau licența de la ANRE, la fiecare 4 ani o reînnoiesc, am montat panouri fotovoltaice și avem și o comunitate destul de mare de oameni în energiaTa care și-au pierdut încrederea”, a spus acesta.

Referindu-se la comunitatea celor 200.000 de prosumatori, Butacu a atras atenția asupra modului în care aceștia sunt percepuți: „Dacă ne uităm la cei 200.000 de prosumatori, uneori mai văd titluri bombastice în care aceștia sunt vinovați de ceva. Adică această revoluție tăcută în care oamenii, societatea civilă au încercat să vină, să fie parte din a rezolva, de a propune o soluție la cum creștem consumul de energie electrică și cum iese mai eficient, adesea ajung să fie blamați că uite ce probleme fac prosumatorii în rețea, ce dezechilibre sunt... Cred că prosumatorii, cel puțin persoanele fizice la care noi ne uităm cel mai des, au urmat niște normative. Nu s-a legat nimeni la rețea independent și după aia a dat cu pumnul în piept... Și atunci aș fi foarte atent la ce se întâmplă în comunitatea de la firul ierbii (...).” El a accentuat faptul că este esențial ca prosumatorilor să li se ofere suport tehnic și legislativ clar.

Totodată, Butacu a avertizat asupra riscurilor aduse de soluțiile tehnologice ieftine și nesigure care pătrund pe piață, subliniind necesitatea unei reglementări stricte: „Partea balcanică a noastră ne arată că noi găsim soluții. Vedem că, la tehnologiile pe care le folosim atunci când devin oamenii prosumatori, începem să alegem soluții ieftine sau invenții care să-i facă să nu mai fie deconectați de la rețea. Noi atragem atenția că ăsta e un pericol foarte mare (…). Pentru mine este important să ne asigurăm că tehnologiile pe care le avem nu vor exploda mâine în casă. Din păcate există și situații în care multe echipamente iau foc și sunt dimensionate greșit, și atunci cred că ar trebui să fie un call to action astfel încât oamenii să aibă acest ghidaj atunci când își montează panouri”.

Un alt punct de cotitură subliniat de președintele Asociației EFdeN este instabilitatea normativă și lipsa digitalizării proceselor, care îngreunează dezvoltarea prosumatorilor: „Pentru ei e neclar tot ce se întâmplă la nivel normativ, legislativ - la fiecare șase luni se pronunță un nou amendament, se găsește o nouă rezolvare”. Acest haos legislativ generează nesiguranță și descurajează investițiile în energie regenerabilă.

Butacu a subliniat necesitatea unei consultări reale și constante: „Partea asta cu consultarea ar trebui să nu fie doar o chestie de bifat, ar trebui să fie o chestie constantă, consecventă”.

Deși promovează de 15 ani soluții sustenabile în energie, Butacu spune că Asociația EFdeN nu a beneficiat de fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), chiar dacă a demonstrat prin proiecte concrete că poate contribui la tranziția energetică. „În ultimii cincisprezece ani am făcut toate lucrurile astea doar cu susținere de mediul privat, așa că de câte ori auzim bugetele alea din PNRR, la investiții, miliarde, milioane, efectiv, cred că suntem deja neutri că alea n-ajung niciodată la noi, la firul ierbii”, arată el.

Pentru a construi un viitor energetic sigur și sustenabil, acesta consideră că sunt necesare măsuri urgente în cinci direcții-cheie: digitalizarea rețelei, stabilitate legislativă, formare profesională continuă, acces real la finanțare și utilizarea unor soluții tehnologice sigure. „Viitorul nu e despre panouri fotovoltaice sau despre energie, ci e despre oameni”, a concluzionat Butacu.

Puteți urmări conferința mai jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel