Adevărul din spatele plafonării la energie: Sunt prețuri și de 17 lei pe kwh. Adrian Negrescu atrage atenția: Efectul bulversării pieței
Adrian Negrescu, analist economic, avertizează asupra faptului că noua lege a plafonării nu rezolvă problema de fond din România. Acesta pune o întrebare esenţială în ceea ce priveşte bugetul României.
"Oamenii s-au trezit cu diverse plafoane de consum, cu diverse restricţii, care au bulversat o mare parte dintre consumatori. Oamenii nu au ştiut ce să facă, au fost multe variante, de declaraţii, de diverse acţiuni pe care trebuiau să le facă pentru a beneficia de un lucru absolut esenţial, de ajutorul statului ca să îşi plătească facturile la energie.
Această bulversare a sistemului de energie este de natură să ne afecteze din punct de vedere economic, din punct de vedere al competitivităţii, inclusiv în 2023. Cu această plafonare nu am rezolvat problema. Preţurile continuă să crească pe zona de energie.
Dacă ne uităm în comparatorul de preţuri din zona energiei electrice, de exemplu, vedem că toate companiile merg cu preţuri de la 4 lei pe kwh în sus. Sunt şi preţuri chiar de 17 lei pe kwh. Diferenţa până la preţul plafonat de 1,3 lei kwh va trebui susţinută de statul român. Are statul român aceşti bani pentru a face acest lucru? În condiţiile în care în legea bugetului nu sunt prevăzuţi banii pentru acest demers. Sunt multe semne de întrebare în legătură cu ce se va întâmpla în 2023!", a declarat Adrian Negrescu în cadrul unui interviu acordat exclusiv DC NEWS.
Amintim că, înainte de sărbători, Parlamentul a adoptat o lege care plafonează preţul energiei la consumatorii casnici la maximum 1,3 lei/kwh. Ulterior, Guvernul a venit cu o ordonanţă de corectare a acestei legi, pentru că iniţial chiriaşii nu ar fi putut beneficia decât de plafonul maxim, cel de 1,3 lei/kwh, indiferent dacă s-ar fi încadrat la clasele de consum care le-ar fi permis să plătească 0,68 sau 0,8 lei/kwh.
Astfel, Guvernul a eliminat obligativitatea depunerii unei declaraţii pe propria răspundere de către românii cu mai multe locuri de consum, şi a păstrat această declaraţie doar pentru românii care folosesc aparatură medicală, dar şi pentru familiile monoparentale şi familiile cu mai mult de trei copii, pentru a beneficia de preţul plafonat de 0,68 lei/kwh indiferent de consum.
În ceea ce priveşte consumul de gaz, nu a existat nicio modificare, preţul fiind în continuare plafonat la 0,31 lei/kwh, indiferent de consumul lunar realizat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News