Data publicării:

Adevărul despre narghilea. Ce ştiu şi ce nu ştiu fumătorii

Autor: DCNews Team | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

Fumatul din narghilea este tot mai popular în Occident.

Alegeri prezidentiale 2024

Însă acesta prezintă riscuri mari pentru sănătate. În timpul acestei activităţi sunt produse substanţe chimice cancerigene, asociate cu un risc mărit de leucemie, arată un studiu recent realizat de cercetătorii americani de la San Diego State University.

Fumatul narghilelei îi expune pe utilizatori la niveluri mari de benzen, un compus chimic cancerigen, despre care numeroase studii arată că favorizează apariţia multor cancere cu mortalitate mare, inclusiv a leucemiei.

Benzenul este un compus toxic întâlnit în tutun şi cărbune; în clasificarea U.S. National Toxicology Program, el este încris drept un cancerigen din grupa 1, ceea ce înseamnă că s-a demonstrat deja că produce cancer la oameni. Conform datelor OMS, nu există un nivel sigur de expunere la acest compus.

CITEȘTE ȘI: Trabucul sau ţigara - Care este mai dăunător

Studiul cercetătorilor de la San Diego State University, publicat în Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, a analizat nivelul de acid S fenil-mercapturic (SPMA), un produs de metabolism al benzenului, din mostre de urină provenite de la 105 fumători de narghilea şi 103 nefumători.

Mostrele au fost prelevate înainte şi după participarea la o întrunire la care se fumaseră din narghilea, fie într-un bar ce oferea această activitate, fie într-o locuinţă particulară.

Rezultatele au arătat că nivelul de SPMA la fumătorii de narghilea a crescut de 4,2 ori după ce fumaseră într-un bar şi de 1,9 ori după ce fumaseră într-o casă particulară.

Spre surprinderea cercetătorilor, chiar şi cei care nu fumaseră, dar participaseră la aceste întâlniri, au prezentat o creştere de 2,6 ori a aportului de benzen. Acest fapt arată că şi nefumătorii inhalează cantităţi mari de substanţe toxice şi cancerigene generate prin arderea cărbunelui şi a tutunului.

Mulţi nu constientizează pericolele acestei activităţi, spun oamenii de ştiinţă. De vreme ce nu există un nivel sigur de expunere la benzen – ceea ce înseamnă că orice doză poate fi dăunătoare -, cercetătorii au făcut un apel la impunerea unor măsuri de reglementare, pentru reducerea expunerii la toxinele (inclusiv benzen) din tutun şi cărbune. Autorii studiului au testat şi alte substanţe cancerigene preznte în organism după fumarea narghilelei, iar rezultatele urmează să fie publicate în viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel