Data publicării:

Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Oficialii de la Bruxelles fac presiuni pentru demararea negocierile oficiale pe 25 iunie

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Negocierile oficiale pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană ar putea începe pe 25 iunie.

Oficialii de la Bruxelles fac presiuni pentru a începe negocierile oficiale cu privire la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană încă de luna viitoare, potrivit unor persoane familiarizate cu aderearea.

În culise, diplomați din UE și de la Kiev lucrează intens pentru a încerca să convingă guvernul ungar să își dea acordul pentru deschiderea discuțiilor privind aderarea Ucrainei. 

Cinci diplomați, care au vorbit sub protecția anonimatului, au declarat că obiectivul este de a demara negocierile oficiale chiar de la 25 iunie.

Începerea discuțiilor ar aduce un impuls moral Ucrainei, care se luptă de peste doi ani cu o invazie rusă la scară largă și care aspiră de mult timp să adere la blocul occidental.

În decembrie anul trecut, liderii UE i-au spus președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy că doresc ca Ucraina și Moldova să se alăture blocului, ceea ce ar putea duce numărul membrilor la 29 de țări. Însă, procedura legală oficială de inițiere a negocierilor de aderare a fost blocată de opoziția Ungariei.

Diplomație bilaterală intensă cu Budapesta

Potrivit diplomaților, atât Bruxelles-ul, cât și Kievul sunt angajate într-o diplomație bilaterală intensă cu Budapesta pentru a aborda preocupările legate de minoritățile maghiare din Ucraina. 

În urma discuțiilor din aprilie dintre Andriy Yermak, puternicul șef al biroului președintelui ucrainean, și ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, „părțile au remarcat dinamica pozitivă a dialogului”, potrivit unui rezumat ucrainean. Kievul a răspuns la o listă de 11 puncte stabilite de Budapesta și așteaptă răspunsul Ungariei, potrivit unui diplomat.

Un diplomat al UE a speculat că Ungaria ar putea dori să elimine chestiunea discuțiilor de aderare a Ucrainei înainte de a prelua președinția rotativă de șase luni a Consiliului UE în iulie. „A existat un sentiment de a nu face acest lucru înainte de alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie, deoarece ar putea deveni o problemă electorală”, a declarat diplomatul UE, surprinzând starea de spirit resimțită în rândul multor oficiali de la Bruxelles.

După ce liderii UE au dat undă verde politică Kievului, următorul pas în procesul de aderare este începerea discuțiilor oficiale cu Ucraina prin intermediul unei conferințe interguvernamentale. Aceasta ar reprezenta deschiderea negocierilor de aderare. 

Pentru ca acest lucru să se întâmple, țările UE trebuie să convină asupra unui așa-numit cadru de negociere. Cele 27 de capitale se târguiesc pe marginea acestui document de când Comisia Europeană l-a trimis în martie. Până în prezent, negocierile la nivel tehnic decurg bine, au declarat doi dintre diplomați, iar aceștia se așteaptă ca un nou proiect să fie trimis ambasadorilor UE în următoarele săptămâni pentru ca aceștia să poată pune la punct cele mai dificile probleme. 

Ucraina și susținătorii ei din UE au cerut ca această conferință interguvernamentală între Bruxelles și Kiev să aibă loc înainte ca Ungaria să preia președinția rotativă a Consiliului UE la 1 iulie.

Viktor Orbán, cel mai mare obstacol

Prim-ministrul ungar Viktor Orbán a fost cel mai mare obstacol intern în calea sprijinului continuu al UE pentru Ucraina în ultimii doi ani. El a amenințat de mai multe ori că va bloca deciziile privind finanțarea UE pentru Kiev, precum și negocierile de aderare și sancțiunile împotriva Rusiei. Înainte de a fi de acord cu cadrul de negociere, Budapesta dorește mai multe garanții privind îmbunătățirea protecției juridice a minorităților din Ucraina. 

În același timp, Ungaria își dorește o președinție de succes a Consiliului UE, au declarat diplomații. Belgienii, care dețin în prezent președinția rotativă, încearcă de asemenea să convingă Ungaria că acesta este și interesul lor politic, mai ales că Ungaria ar putea folosi una dintre mai multe metode pentru a bloca aderarea Ucrainei mai târziu, dacă ar dori acest lucru.

Oficialii belgieni au fixat acum data de 25 iunie pentru conferința interguvernamentală (CIG), cu doar câteva zile înainte ca Budapesta să preia președinția la 1 iulie. „Ca întotdeauna, este imposibil de prezis ce va face Ungaria până când nu vom auzi de la Orbán însuși”, a declarat unul dintre diplomați. 

Un purtător de cuvânt al Reprezentanței Permanente a Ungariei pe lângă UE a declarat că Ungaria se concentrează asupra cadrului de negociere. „Primul pas este să găsim un consens acolo. Este prematur să discutăm despre datele CIG înainte de asta”, a declarat acesta, conform POLITICO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel