Urmărește emisiunea live
Aderarea Ucrainei la UE. Kievul își propune să îndeplinească toate cele 7 condiții până la sfârșitul anului
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Aderarea Ucrainei la UE. Kievul își propune să îndeplinească toate cele 7 condiții până la sfârșitul anului / Foto: Pixabay, de Dušan Cvetanović
Aderarea Ucrainei la UE. Kievul își propune să îndeplinească toate cele 7 condiții până la sfârșitul anului / Foto: Pixabay, de Dušan Cvetanović
Ucraina își propune să îndeplinească toate condițiile necesare aderării la UE până la sfârșitul acestui an.

Ucraina îşi propune să îndeplinească toate condiţiile pentru demararea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană (UE) până la sfârşitul acestui an. Declarația a fost făcută luni de către premierul ucrainean Denîs Şmîhal, propunând astfel un calendar extrem de rapid, informează Agerpres, citând dpa.

"Ucraina plănuieşte să îndeplinească toate cele şapte condiţii puse acestei ţări atunci când a primit statutul de candidată la aderare, în iunie", a spus Şmîhal în marja negocierilor cu reprezentanţi ai UE, la Bruxelles.

"Atât guvernul, cât şi poporul ucrainean sunt uniţi şi angajaţi să realizeze aderarea la UE", a subliniat premierul Ucrainei.

Ce criterii trebuie să îndeplinească Ucraina


Ucraina a aplicat pentru statutul de membru în UE la câteva zile după declanşarea invaziei ruse şi a primit statutul de candidat la aderare în mai puţin de patru luni, un proces ce poate dura în mod obişnuit câţiva ani.

Oricum, liderii UE au atenţionat deja că ar putea dura "decenii" înainte ca Ucraina să adere la UE.

UE susţine că Ucraina trebuie să îndeplinească întâi şapte condiţii înainte ca negocierile oficiale de aderare să poată începe. Printre acestea se numără necesitatea de a combate corupţia şi puterea oligarhilor, precum şi de a îmbunătăţi sistemul judiciar şi independenţa mass-media.

Ucraina este nemulțumită de Serbia: ”Așteptăm condamnarea clară a invaziei ruse și aderarea la sancțiunile UE, precum și trimiterea de asistență militară”

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Oleg Nikolenko s-a arătat nemulțumit de atitudinea Serbiei față de Ucraina:

”Serbia vrea să adere la Uniunea Europeană (UE) și cred că împărtășim aceleași valori europene. Cu toate acestea, așteptăm mai mult de la Serbia când vine vorba de sprijinirea Ucrainei. Aceasta include condamnarea clară a invaziei ruse a Ucrainei și aderarea la sancțiunile UE, precum și trimiterea de asistență militară, ceea ce am cerut și altor state să o facă”, a declarat Nikolenko reporterilor sârbi la Kiev.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că nu a existat niciun contact direct între cei doi miniștri de externe, Nikola Selakovic și Dmytro Kuleba.

Nikolenko a subliniat că Rusia atacă Ucraina cu tancuri și Europa cu propagandă, motiv pentru care autoritățile ucrainene se străduiau din răsputeri să avertizeze Occidentul despre provocările și pericolele actuale și, de asemenea, să explice de ce este necesar să se reducă dependența de gazul rusesc, potrivit Euractiv.

Serbia, care speră să adere la UE, nu a aplicat până acum sancțiunile UE împotriva Rusiei, ceea ce se așteaptă să facă. De asemenea, a ezitat în a condamna invazia rusă a Ucrainei și și-a trimis recent ministrul de externe la Moscova pentru a se întâlni cu ministrul de externe Serghei Lavrov.

A fost criticat pe scară largă atât în ​​interiorul UE, cât și la marginea acesteia pentru poziția sa, probabil din cauza dependenței sale de gazul rusesc și a legăturilor culturale și istorice strânse cu Moscova. Vezi m ai mult despre acest subiect AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel