Data actualizării:
Data publicării:

Aderarea României la Schengen. Olanda refuză "să ne verifice". Chirieac: Decizia este, de fapt, luată. Noi ne ducem după fentă

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Politica
WhatsApp

Raportul misiunii de evaluare pentru aderarea României la Schengen ar urma să fie unul pozitiv, însă ni se reproşează situaţia corupţiei şi a crimei organizate. Premierul Nicolae Ciucă şi ministrul de Interne, Lucian Bode, au chemat autorităţile din Olanda să ne verifice, iar aceştia au refuzat, invocând faptul că misiunea este cu un palier restrâns.

"Au refuzat fiindcă decizia Olandei este, de fapt, luată. Soluţia nu este alta decât negocierea. Există, într-adevăr, şi alte chestiuni în care decizia se ia în unanimitate în UE, dacă România este un stat - şi cred că la asta s-a referit şi Rareş Bogdan -, dacă nu, stai cu capul plecat şi doar execuţi, uitând foarte mulți că se află în poziţii de demnitate ale României datorită poporului român care i-a trimis acolo şi pot negocia la sânge cu un singur stat votul pentru Schengen. Este foarte simplu. Inclusiv domnul preşedinte Iohannis poate mai iese din muţenie, pe la Bruxelles pe acolo, şi mai spune două vorbe domnului Rutte sau mai discută cu Macron, sau cu Olaf Scholz, sau cu cine trebuie să discute. Asta este negocierea.

Iar aici noi ne ducem după fentă. Ba Parlamentul European care a votat a douăzecea oară că suntem gata pentru Schengen. Ba Comisia care trebuie să arate că de fapt sunt îndeplinite... Nu asta este problema. Olanda a spus: "Nu, domnule! Criteriul politic”. Păi, criteriul politic nu este în tratatul de aderare. Atunci negociază. Să ştiţi că aşa a fost şi cu vizele pentru români, la 1 ianuarie 2002. Aşa a fost şi cu admiterea în UE, în decembrie 2004, încheierea negocierilor. Olanda s-a opus. Apoi Olanda şi Finlanda. Asta se întâmplă şi cu Schengen", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3.

"Să vină să verifice la fața locului"

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat joia trecută că România este dispusă să primească o misiune suplimentară din partea Olandei pentru a verifica îndeplinirea condițiilor de aderare la Schengen. Anunțul premierului vine după ce primul ministru olandez Mark Rutte declarase că își dorea o misiune de evaluare pe Schengen ”mai largă, mai profundă”, cu referire la misiunea Comisiei Europene care a evaluat doar trei criterii din cele prevăzute de acquis-ul Schengen.

”A fost o comisie internațională care a verificat tot ce ceea era de verificat conform acquis-ului Schengen și mai mult decât atât. Ne-am oferit disponibilitatea, inclusiv în relația bilaterală cu Olanda, astfel încât unde consideră că sunt probleme sa vină să verifice la fața locului. Suntem în măsură să acceptăm această colaborarea bilaterală astfel ca dumnealor sa poată verifice și să vadă că suntem pregătiți pentru accedere la Spațiul Schengen”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Citește și:

Surse: Raportul pentru aderarea României la Schengen este unul ”pozitiv”. Șansele țării noastre cresc

Raportul misiunii voluntare de evaluare privind aderarea la Schengen care urmează să fie prezentat miercuri la Bruxelles este unul 'foarte pozitiv' pentru România, au declarat, marţi, surse guvernamentale, conform Agerpres. Sursele citate au precizat că Olanda nu şi-a trimis experţi, invocând faptul că această misiune 'nu a fost suficient de largă'.

"Raportul este foarte pozitiv pentru România. (...) Olanda nu a trimis experţi la misiunea voluntară, susţinând că nu a fost suficient de largă, nu a cuprins mai multe domenii", au afirmat sursele oficiale.

România a propus Olandei o misiune separată suplimentară. Potrivit surselor citate, Olanda nu a răspuns până în prezent acestei invitaţii. De asemenea, ministrul de Interne din România a convenit cu omologul său olandez o vizită la Haga, urmând să fie stabilită data când va avea loc.

Sursele citate au precizat că referirea la crima organizată din rezoluţia adoptată de Parlamentul de la Haga cu privire la Schengen se referă la Bulgaria.

"Dacă decizia privind aderarea la Schengen se ia în decembrie, intrarea în spaţiul de liberă circulaţie cu aeroporturile se va întâmpla în martie", au menţionat sursele citate.

Raportul va fi prezentat oficial miercuri, 26 octombrie

Problema Olandei în chestiunea Schengen este de politică internă, urmând ca în această ţară să fie organizate alegeri, mai susţin sursele.

Experţii Comisiei Europene şi ai statelor membre vor prezenta, miercuri, la Bruxelles, Grupului de lucru pentru chestiuni Schengen, raportul şi concluziile lor privind misiunea de evaluare Schengen din România şi Bulgaria, iar Consiliul trebuie să facă apoi paşii necesari pentru ca cele două ţări, alături de Croaţia, să adere pe deplin la spaţiul de liberă circulaţie, a declarat, pentru Agerpres, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene pentru afaceri interne, migraţie şi securitate internă, Anitta Hipper. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel