Data publicării:

Adăpost ilegal de câini de luptă, descoperit în Maramureș

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @gerain0812
FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @gerain0812
Proprietarul animalelor descoperite în adăpostul ilegal a fost amendat.

Polițiștii maramureșeni au descoperit un adăpost ilegal destinat câinilor de luptă și atac, a informat, marți, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureș, Florina Meteș.

Conform sursei citate, în baza datelor și informațiilor deținute, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au depistat în municipiul Baia Mare un țarc improvizat care adăpostește mai multe exemplare canine.

”Investigațiile desfășurate de polițiști au condus la identificarea persoanei ce administrează proprietatea, un bărbat care nu a putut prezenta carnetele de sănătate pentru cele 10 exemplare canine.

În urma verificărilor privind modalitățile de respectare a legislației în domeniul protecției animalelor, polițiștii au stabilit că exemplarele fac parte din categoria câinilor de luptă și atac, nu sunt înregistrate la Asociația Chinologică Română și nici la vreo unitate de poliție, iar pe poarta de acces în proprietate nu era afișat avertismentul cu câine periculos” a precizat Florina Meteș.

Potrivit acesteia, proprietarul animalelor a fost sancționat contravențional cu 36.000 lei, scrie Agerpres.

Ce spune legea

Conform Ordonanței de Urgență nr. 55 din 30 aprilie 2002 (*republicată*) privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, Art 8: ”(1) Dresajul și antrenamentul câinilor prevăzuți la art. 1 sunt permise numai în centre speciale sau în alte locuri autorizate, stabilite prin hotărâre de către consiliile comunale, orășenești, municipale sau ale sectoarelor municipiului București. (2) Dresorii care activează în centrele speciale trebuie să facă dovada pregătirii și atestării lor profesionale și vor fi autorizați din 3 în 3 ani de o comisie formată din câte un reprezentant al Asociației Chinologice Române, Ministerului Afacerilor Interne și al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. Autorizația va fi vizată anual. Sunt permise dresajul și antrenamentul câinilor prevăzuți la art. 1 de către deținător, pe proprietatea sa, cu asumarea tuturor răspunderilor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență”.

De asemenea, este interzisă: ”a) organizarea luptelor între câini, antrenarea câinilor în acest scop și participarea cu câini la astfel de lupte, indiferent cărei rase îi aparțin câinii;b) importul sau comercializarea câinilor prevăzuți la art. 1 lit. a);c) reproducția câinilor prevăzuți la art. 1 și la art. 6 alin. (4), care nu au acte de origine recunoscute de Asociația Chinologică Română, afiliată la Federația Chinologică Internațională; d) abandonarea câinilor prevăzuți la art. 1, art. 2 alin. (1) și la art. 6 alin. (4)”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel