Data publicării:

Actorul ascuns în criza din Ucraina: Singura țara care poate câștiga în fața tensiunii cu Rusia

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Xi Jinping urmărește, de la distanță, cum Statele Unite și Rusia s-au implicat într-o nouă criză strategică, de data aceasta în jurul Ucrainei.

Nu cu mult timp în urmă, Donald Trump a declarat un război comercial cu Beijingul, dar acum concentrarea Washingtonului s-a schimbat, și nu neapărat din voința lui Biden, care făcuse din gigantul asiatic prioritatea sa. Rivalul pentru SUA nu a fost Putin, ci Xi, președinte al Republicii Populare Chineze.

Ce rol joacă atunci China în criza ucraineană?

Poate profita strategic de faptul că alți actori nu se mai concentrează pe manevrele Beijingului? Adevărul este că guvernul chinez a intrat în criză foarte timid. Poate cele mai importante au fost cuvintele ministrului chinez de externe, Wang Yi, care a fost de partea Rusiei într-o conversație cu șeful diplomației americane, Anthony Blinken. Wang a asigurat că „extinderea” militară, referindu-se la NATO, „nu va garanta securitatea regională”.

Javier Morillas, profesor de Economie Aplicată la Universitatea CEU San Pablo, și Marta Nuevo, co-fondatoare Politically Asia, analizează problema pe 20min.es.

Morillas consideră următorul lucru: China „profită pentru că nu suferă nicio uzură în această situație tensionată”. Cei care trebuie să piardă sunt SUA, Rusia, Ucraina și UE, iar China „încearcă să fie cea mai mare putere a lumii în 2050”. Sau chiar mai repede.

„China este singura care poate câștiga din această situație de confruntare”.

Bineînțeles, clarifică el, „desfășoară și manevre militare și vrea să profite revendicând insule și diverse teritorii, construind baze și altele”. În plus, avertizează el, în timp ce accentul este pus pe Ucraina, „tensiunile pe care le generează cu Taiwanul trec neobservate”.

China „poate profita de un avantaj strategic” față de SUA și Rusia. De ce?

Pentru că Biden este „foarte concentrat pe criza ucraineană” și îi poate lăsa lui Xi „mai mult spațiu de manevră”. De asemenea, poate avea avantaj și înaintea Rusiei pentru că în fața situației delicate „dependența Moscovei de Beijing crește”.

„Acest lucru i se potrivește până la un punct”, adaugă Nuevo, pentru că „ar fi târât în ​​conflict”. Anul acesta nu este convenabil pentru China să intre în genul acesta de conflicte. De ce? Pentru că, după cum explică expertul, Beijingul se concentrează pe momentul în care se va decide dacă Xi Jinping „continuă încă patru sau opt ani” la cârma țării.

Din punctul de vedere al lui Morillas, Beijingul „nu este direct implicat și nici nu este interesat să fie” în conflict, deși „are simpatii pentru Moscova din cauza caracterului autoritar al guvernului rus”.

China și Rusia au început să întărească legăturile pentru a face față sancțiunilor care pot veni dinspre Occident. China este „aproape de Putin”, dar nu dorește „să joace un rol important în conflict, în cazul în care acesta va escalada în altceva”. Xi a spus Moscovei: „Îți ofer sprijinul meu, dar atâta timp cât escaladarea nu va merge mai departe”, spune Nuevo.

 

China, în acest moment, prioritizează interesele naționale și dorește să se mențină la o anumită distanță de orice conflict internațional

Morillas susține că „cei care încearcă să se reafirme într-o schemă bipolară sunt Putin și Biden”, și ambii din aceleași motive: „Pentru a-și consolida propria figură”. China, în schimb, „se uită puțin la ei cu coada ochiului, pentru că cel care merge într-un ritm foarte solid pentru conducerea economică și comercială este Beijingul”.

Prin urmare, China joacă un rol de sprijin în criză din interes propriu. Nu vrea să fie protagonistă pentru că agenda sa este diferită, ceea ce are prea puțin de-a face cu dorințele strategice atât ale Statelor Unite, cât și ale lui Putin. Xi merge într-un ritm diferit și pe o altă cale, iar la urmă, cel mai probabil, va avea de profitat, scrie 20min.es.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel